Danmark styrer mod seneste løvfaldssommer i 145 år
Sensommer og løvfald i området ved Holbæk, lørdag den 13. oktober 2018. Lørdagen kan byde på temperaturer på mellem 20 og 24 grader, hvilket vil være rekordvarmt i forhold til årstiden.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Generelt Af
Det er varmt i øjeblikket. De tunge efterårs- og vinterjakker, der ellers plejer at blive hevet frem fra gemmerne på dette tidspunkt bliver måske holdt der lidt længere endnu.

Og det er bemærkelsesværdigt varmt. Så varmt for årstiden, at vi er på vej mod den seneste løvfaldssommer i 145 år. Det skriver TV2 Vejret.

En løvfaldssommer er defineret som tre på hinanden følgende dage efter jævndøgn, hvor temperaturerne er på 20 grader eller derover. Definitionen er TV2's egen.

Ifølge DMI har man her en lidt bredere definition, der blot kaldes "Indian Summer" - som det kaldes i USA og Canada.

- Smukt sensommervejr i oktober med temperaturer på 18-20 grader, solskin og kun lidt vind forekommer måske hvert tredje eller fjerde år. Holder den nuværende prognose, vil det derfor være ganske usædvanligt, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI.

Sidste gang, vi oplevede løvfaldssommer i Danmark var for bare to år siden, hvor temperaturerne i hele syv dage i træk fra den 23. september til den 29. september, nåede 20 grader eller derover.

Men ikke i de 145 år, man har registreret de danske temperaturer minutiøst, har vi oplevet så sen en løvfaldssommer.

Det konstaterer TV2 Vejret, der har gravet DMI's arkiver igennem.

Den seneste løvfaldssommer faldt ifølge deres oplysninger for 97 år siden fra 10. til 12. oktober 1921.

Og så var der fire dage i 2011 fra den 29. september til den 2. oktober, hvor landet tilmed fik oktober måneds varmerekord, da der den 1. oktober blev målt 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

I Tyskland går fænomenet med varme efterårsdage under navnet "Altweiber sommer", der lidt groft kan oversættes til "Gammelkone-sommer". I Sverige kaldes det "Brittsommer".

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Skjult gebyrbombe i populære boliglån: 40.000 kr. ekstra over ti år

  Analyse: Bankdronning i hvidvask-tornado

  Markedet lukker: Mærsk sendt til bunds i C25 - Genmab sendt til tops

  Tour de France på danske veje koster 88 mio. kr.: "Den økonomiske værdi for Danmark er mange gange mere end det beløb, vi skal betale"

  Databøvl og told rammer Danmark ved no deal

  Mærsk taber 18 mia kr i værdi efter 2018-regnskab

  Amerikanske olielagre steg mere end ventet

  Aktier: Svensk storbank tæt på bund i Europa igen

  Analytikere skeptiske over for Genmabs salgsmål i 2019 - men spår topsalg på op til 65 mia kr