The Guardian: Danske Banks hvidvask er muligvis historiens største
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Generelt Af
Skandalen omkring hvidvask af enorme milliardbeløb i Danske Banks estiske filial ruller videre, alt imens flere og flere myndigheder melder sig med deres undersøgelser, men nationale myndigheder er udfordrede af en sag som denne, der muligvis er historiens største hvidvaskskandale.

Det skriver The Guardian fredag.

"Europa har et stort hvidvaskproblem. Indtil vi ser topchefer holdt fuldt ansvarlige for kriminelle handlinger og seriøse bøder til de involverede banker, vil denne slags skandaler fortsætte i årtier endnu," siger Nienke Palstra fra Global Witness, en organisation, som bekæmper korruption, til avisen.

I løbet af ugen er det kommet frem, at det danske Finanstilsyn vil genåbne sin undersøgelse af Danske Bank. Den finske pendant har også varslet, at man vil se på sagen. I Danmark havde bagmandspolitiet allerede åbnet en efterforskning, og i ugens løb har de britiske myndigheder, Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency (NCA), også annonceret en kriminel efterforskning.

Desuden skulle amerikanske myndigeder, både børstilsynet, USA's finansministerium og landets justitsministerium, efter sigende også have startet deres egne undersøgelser af skandalen.

Svært at komme til bunds

Der er dog tvivl, om de mange myndigheder nogensinde vil kunne tackle udfordringen med at komme til bunds i skandalen.

"Hvidvask af penge er en transnational forbrydelse. Danske Bank-skandalen involverer 32 valutaer, selskaber fra Cypern, Britiske Jomfruøer og Seychellerne. Kunderne i den estiske filial er sporet til Rusland, Aserbajdsjan og Ukraine," skriver The Guardian.

Tom Keatinge, direktør for centeret for finansiel kriminalitet hos Royal United Services Institute, peger samtidig på, at hvidvask er en grænseløs handel.

"Hvidvask af penge er en global industri, og hvis du opererer på national basis, kan du ligeså godt lade være. Grænserne er ubetydelige, når man strukuterer disse transaktioner, mens grænserne ikke er ubetydelige for politifolkene, som jagter dem," siger Keatinge, der tidligere har arbejdet 20 år for storbanken JPMorgan.

De britiske myndigheder har ikke givet detaljer om, hvem deres efterforskning er rettet imod.

Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency (NCA), har blot oplyst, at man har åbnet en undersøgelse af en britisk enhed, som skal have forbindelser til Danske Banks estiske filial.

Kilder har dog fortalt til Financial Times, at undersøgelsen særligt vil være rettet mod britiskregistrerede selskaber, der er oprettet som såkaldte "Limited Liability Partnerships".

"NCA er opmærksom på brugen af britiskregistrerede selskaber i denne sag og har relaterede aktiviteter i gang. Truslen fra brugen af britiske selskabsstrukturer som en måde at hvidvaske penge på genkendes bredt, og NCA arbejder sammen med partnere på tværs af regeringen for at begrænse de kriminelles mulighed for at benytte sig af dem på denne måde," lød en udtalelse fra NCA.

Største skandale i Europa

Torsdag gav EU-kommissionen også sit besyv med omkring skandalens omfang, da kommissæren for retlige anliggender, Vera Jourová, kaldte det "den største skandale" i Europa.

- Dette er den største skandale, vi nu har i Europa, hvilket også er en ubehagelig lektie, som illustrerer behovet for at være mere overvågen og for mere omfattende undersøgelser, sagde Jourová ifølge The Guardian.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog torsdag også stærk afstand til skandalen.

"Jeg tager skarp afstand fra hvidvask. At Danmark har været omdrejningspunkt for hvidvask i det her omfang, det er for at sige det lige ud, ganske rædselsfuldt, sagde Løkke," da han ankom til EU-topmøde torsdag i Salzburg i Østrig.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tjener du 800.000 kr om året? Så stor en pose penge får du, hvis du udskyder din folkepension med fem år

140.000 flere ældre trækker milliarder ud af råderummet - men hvor mange?

Lars Seier i største satsning siden Saxo Bank: Koster trecifret millionbeløb at opbygge

Genmab stryger til tops på en dag hvor salgstal for Darzalex kommer i fokus

Det skriver medierne: Skæbnedag for Genmab

Borgmester fra Alternativet fanget i nyt rod med cv

Enighed i Italien mandag aften: Budgetforslag er sendt til EU-Kommissionen

Niels Lunde: Pas på shitstormen, Ilse Jacobsen

United-aktien stiger efter rygter om saudiarabisk opkøb