"Hvis man ikke kan tjene penge nu, hvornår kan man så tjene penge som byggevirksomhed?"
Nicolai Dyhr, advokat hos Horten.
Foto: PR-foto
Generelt Af
Entreprenører krakker på stribe selv om byggeriets aktivitetsniveau er rødglødende, hvilket bl.a. ses af DA's lønstigningstal for byggeriet, der er offentliggjort i dag.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 71 bygge- og anlægsvirksomheder måtte dreje nøglen om i juli. Til sammenligning var der 47 konkurser i juli sidste år.

Det stigende antal konkurser vækker undren mange steder. 

Også advokat Nicolai Dyhr fra Horten Advokatfirma undrer sig, Han er specialiseret i insolvensret og får løbende en del rekonstruktioner og konkursboer inden for bygge- og anlægsbranchen.

"Hvis man ikke kan tjene penge nu, hvornår kan man så tjene penge som byggevirksomhed," spørger han.

Forklaringen på de mange byggekonkurser er efter hans opfattelse en kombination af flere faktorer.

"Det bærer præg af en overophedning i branchen. En del virksomheder har simpelthen ikke regnet rigtigt. Det går for hurtigt. Opgaverne bliver for dyre i forhold til tilbudsberegningen. Det kan skyldes fejlkalkulation, hård konkurrence eller lignende. Oog så vinder man måske ikke de forventede ekstraopgaver fra bygherren i entreprisen" siger han.

Han påpeger desuden, at de gode tider har givet mange af byggevirksomhederne vokseværk, hvor ledelsen simpelthen ikke er fulgt med op i størrelse.

"Et selskab som Dahl A/S, der lige er gået konkurs, er et eksempel på et selskab, der er vokset markant på få år," siger Nicolai Dyhr.

Generelt er indtjeningsmarginalerne ret små inden for byggesektoren, ligesom der er betydelige risici i sektoren, hvor entreprenørerne kan slås med manglende finansiering, forsinkelser, mangler, materialesvigt og andre udfordringer, der ifølge advokaten kan være medvirkende årsager til de stigende antal af konkurser.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ørsted sælger vindmøllepark for 37 milliarder

Kryptokollaps rammer Mærsk-veteraners sats

Markedet løftet af Trumps lave toldsatser

Samlet pris for Trumps krig: 3000 mia kr

Medie: Tesla og Elon Musk bliver efterforsket for bedrageri - aktien dykker

Analyse: Ole Andersens hvidvasktjekliste

Enighed i rød blok: Klar til at omgøre medieforlig efter valg

Coloplast-chef: Nye produkter skal accelerere væksten

Overblik: Det ved vi om Danske Banks interne hvidvaskundersøgelse