Årets største stjerneskudsstorm rammer nattehimlen
Weekendens nætter byder på mange stjerneskud, som kan ses, hvis skydækket tillader det.
Foto: Cesar Manso (Arkiv)/Ritzau Scanpix
Generelt Af
De kommende nætter vil der være ekstraordinært mange stjerneskud på nattehimlen. Her rammer meteorsværmen Perseiderne nemlig Jorden. Eller Jorden rammer retteligt Perseiderne.

Det betyder, at meteorer brænder op i atmosfæren og giver det, vi kender som stjerneskud. Jorden passerer igennem Perseiderne fra den 17. juli til den 24. august. Men specielt omkring den 12. august er sværmen tættest.

- Ildkuglerne kan lyse himlen op. Man kan endda høre dem nogle gange.

- Under optimale betingelser kan vi forvente mellem 100-110 stjerneskud i timen, siger astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium Tina Ibsen til DR om de kommende dag.

Ildkugler er udløst af store meteorer.

DMI har dog lovet regnvejr i weekenden, og derfor er der ikke de bedste betingelser for at se stjerneskuddene, fortæller Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space.

- Men både i nætterne før og efter (natten til mandag, red.,) vil der være ekstra stjerneskud på himlen, så der skulle være mulighed for at fange nogle stjerneskud på sensommerhimlen, siger han til Ritzau.

Han fortæller, at man optimalt skal stille sig et mørkt sted, hvor man kan se en så stor del af himlen som muligt, hvis man vil se de mange stjerneskud.

Perseiderne er den største meteorsværm, Jorden passerer igennem i året. Dermed er det også den, der giver de fleste stjerneskud.

Meteorsværmen er rester fra kometen Swift-Tuttle, der kredser om solen i en cyklus på 133 år. Den har efterladt meteorer i sit kredsløb og det er dem, Jorden rammer ind i hvert år omkring august.

Ifølge Videnskab.dk vil der være nymåne natten mellem lørdag og søndag. Dermed vil det være - hvis der altså er skyfrit - under optimale betingelser, at stjerneskudslystne kan skele mod himlen.

Mens der kommer regn og kraftige byger ind over Danmark lørdag skulle natten ifølge DMI byde på "kun lokale byger og mest klart vejr".

Meteorsværmen kaldes også for Sankt Laurentius' tårer. Sankt Laurentius er en katolsk helgen, der blev henrettet under de romerske forfølgelser af kristne den 10. august i år 258, altså lige mens Perseiderne er mest intense.

Henrettelsen skete efter kejser Valerian beordrede en generel forfølgelse af de kristne i 257.

Flere romerske kejsere beordrede forfølgelser af kristne, da de mente, at den voksende monoteistiske kristne sekt var i strid med gudernes ønsker og skabte ulykke for Det Romerske Imperie.

Romeriget accepterede kristendommen under Konstantin i år 313.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Genmabs pengemaskine skuffer: Aktien i brat uvending

Dansk flymilliardær får ny ejer ombord i livsværket

Genmab faldt 13 pct. på skuffende salgstal - analytiker vurderer at Genmab når i mål for hele året

Dansk urfirma går konkurs efter få år: "Det er brandærgerligt og man siger da nogle grimme ting"

Tjener du 800.000 kr om året? Så stor en pose penge får du, hvis du udskyder din folkepension med fem år

Nervøse investorer frygter en no-deal brexit

Mens vi venter på salgstal for Genmabs pengemaskine: Her er tre analytikeres forventninger

Domstol i München giver Audi milliardbøde for dieselsnyd