Undersøgelse: Færre danskere frygter terror
Færre adspurgte i en rapport fra TrygFonden ser terror som en trussel.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Generelt Af
Andelen af danskere, der anser terror som en trussel, er faldet fra 58 procent sidste år til 26 procent i år. Sådan lyder resultaterne i en rapport fra TrygFonden ifølge Kristeligt Dagblad.

Rapporten har undersøgt adspurgte danskeres tryghed på en række områder. Og en af de andre svar, der ifølge forskningschef Anders Hede kan være med til at forklare den faldende trussel, er tilliden til myndighederne.

- Det er interessant at se, at det sted, hvor tilliden er vokset allermest, er tilliden til politiet og kommunernes arbejde med unge for at forhindre, at de kommer ind i de ekstreme miljøer, siger Anders Hede til Kristeligt Dagblad.

Han fremhæver Kundby-sagen eller sagen om Jakob Scharfs PET-bog som eksempler på noget, der kan have haft betydning for danskernes tiltro til myndighedernes arbejde.

I Kundby-sagen planlagde en 15-årig pige at begå terror mod to skoler, men det forpurrede Midt- og Vestsjællands politi.

Tidligere PET-chef Jakob Scharfs bog om tiden hos efterretningstjenesten og om konkrete terroraktioner vakte ganske vist harme hos PET, men ifølge Anders Hede var denne bog med til at understrege, at der "sker noget derude", at myndighederne gør noget for at forebygge terror.

Det kommer ikke bag på lektor og terrorforsker ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen, at tilliden til myndighederne er høj.

- Vi har en generel tillid til myndighederne og politiet. Hvis man sammenligner med USA, så ser man der, at flere tænker, at de selv må og kan gøre noget for at eliminere truslen - for eksempel via forskansning eller private vagtværn, siger han til Kristeligt Dagblad.

Lektoren mener, det giver bedre mening at se på, hvilke konsekvenser det har på folks liv, frem for hvad de svarer i en undersøgelse.

- Jeg synes ikke, angsten eller frygten for terror fylder meget i det levede liv, siger Carsten Bagge Laustsen til Kristeligt Dagblad.

Undersøgelsen er baseret på 1516 internetinterviews med udvalgte danskere i alderen 18-99 år.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Danske Bank lukker ned for aktiviteter i Baltikum og Rusland: "Vi er kede af at skulle forlade Estland på den baggrund"

  Boligejere må til lommerne: Realkreditten har hævet lånegebyrer med 16 pct

  Tidligere topchef i Pandora stopper i bestyrelsen

  Det estiske finanstilsyn bekræfter: Danske Bank skal være ude af Estland om otte måneder

  Danske Bank-aktien dykker efter estisk udvisning

  Peter Ingemann: "Jeg har haft 11 ejerboliger de sidste 15 år, og det er min pensionsopsparing ved siden af"

  Lars Larsens sushikæde investerer sig til tocifret millionunderskud

  Storinvestor smider selskaber ud: Ansvarligheden vokser markant blandt investorerne

  Bernie Sanders vil være præsident i USA