Kinas modsvar til Trump klar: Straftold på biler og landbrugsvarer
Foto: Arkiv: Scanpix
Generelt Af
Kina har fredag bekræftet, at man er på vej med nye toldsatser på amerikanske varer. De nye toldsatser vil bliver indført fra og med 6. juli og vil ramme import fra USA til en værdi af ca. 50 mia. dollar.

"vi vil med den samme introducere skattemæssige tiltag af samme styrke og grad," lød det i en engelsksproget meddelelse fra det Kinesiske erhvervsministerium, Mofcom.

Den tilføjede:

"De handelsmæssige og økonomiske aftaler, som de to parter (USA og Kina, red.), før har opnået vil på samme tid ikke være gældende," lød det fra det kinesiske ministerium, de kaldte USAs ageren for 'kortsigtet'.


Modsvaret fra Kina vil komme i to etaper. Først en straftold på 34 mia. dollar, som vil blive fulgt op af en anden runde på 16 mia. dollar. 

Dermed er der meget der tyder på, at en handelskrig er en realitet.

Donald Trump sagde fredag, at han vil gøre alvor af truslerne om at indføre en 25 pct. stor toldtarif på kinesiske varer for 50 mia dollar. Det blev bekræftetaf Det Hvide Hus.

Det kinesiske modsvar er også en straftold på 25 pct. og vil omfatte landbrugsvarer, fisk, skaldyr samt bier. Det vil bliver fulgt op af tariffer på kemikalier, medicinske udstyr og energi - noget der angiveligt vil blive annonceret sen

I en udtalelse i dag fredag siger Donald Trump, at tiltaget vil ramme kinesiske varer som "indeholder industrielt signifikante teknologier," uden helt at specificere hvilke produkter, han mener.

Donald Trump tilføjer, at de nye toldtariffer kommer som reaktion på "Kinas tyveri af intellektuel ejendom og teknologi og landets unfair handelspolitik.

Han sagde senere, at hvis Kina ville gøre gengæld - hvilket angiveligt nu er tilfældet - så vil Trump indføre flere toldtariffe på kinesiske varer.

Det forlyder, at den kinesiske straftold vil være på amerikanske landbrugsvarer.

Det kinesiske erhvervsministerium, Mofcom, noterede ellers tidligere fredag på sin hjemmeside fredag, at man stadig håbede på en mindelig løsning mellem de to stormagter.

"Som de største økonomier i verden, er samarbejde det eneste logiske valg for Kina og USA. De to parter bør løse deres bekymringer gennem dialog udvikle sig sammen, så større skader ikke bliver forvoldt af gengældelsesaktioner i den overordnede situation mellem Kina og USA," lød det fredag på det kinesiske erhvervsministeriums hjemmeside.

I skrivende stund var der ingen amerikansk reaktion på de gengældelses-tariffer fra Kina.

I 2017 købte US kinesiske varer for godt og vel 505 mia. dollar, mens der kun blev sendt varer retur for 130 mia. dollar, ifølge Bloomberg. Dette enorme handelsunderskud har været et fast kritikpunkt under Donald Trumps valgkamp. 

De amerikanske aktier tager et hårdt sving nedad, først oven på nyhederne om Trumps toldtariffer, og dernæst Kinas modsvar. Dow Jones indekset er i skrinde stund nede med 0,78 pct. 

Danske indstri ærgrer sig over udmeldingen.

"Jeg har hele tiden anlagt den syn, at der ingen vindere er ved en handelskrig, og hvis man anlægger et rationelt synspunkt, så burde Trump ikke ville gå så langt. Men de seneste måneder har vi set, at han går meget langt," siger underdirektør i Dans Industri, Peter Thagesen.

Peter Thagesen peger på, at ikke bare Kina, men også EU har meldt ud, at man vil gengælde.

"Det der ikke må ske nu, at man ikke må tabe tålmodigheden, og begynde at freestyle - selvom det måske er hvad Trump gør," siger Peter Thagesen, der gerne ser, at eventuelle modsvar sker gennem verdenshandelsorganisationen WTOs regi.

Peter Thagesen konstaterer, at på ganske få måneder har hele systemet omkring verdenshandelen fået grunstød.

"Der har nærmest hersket en vis rådvildhed siden de udmeldinger. Det er jo vores nærmeste allierede, der pludselig ser os som fjende," siger Peter Thagesen.

Trump har åbnet en flanke allerede i januar. Det har så gentaget sig flere gange, og vi i Dansk Industri havde forventet, at EU ville blive fritaget. Men Trump valgte den hårde løsning med straftold på europæiske varer. 

- OpdateresNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Porsche advarer britiske kunder om prisstigning på 10 pct. ved hårdt brexit

  Ole Troelsø i audiens på verdens mest berømte vingård, hvor en flaske kan koste flere millioner

  Danske topchefer kritiseres for løn, der runder 50 millioner – i USA tjente verdens ti rigeste hedgefondchefer over 50 milliarder i 2018

  Går du i salgstanker? Så er det nu, du skal rykke

  Oplev luksus i en shippingcontainer

  Mord, sex og løgne på den finurlige måde i Christina Hesselholdts flotte nye roman

  Gå på opdagelse i Frida Kahlos charmerende kvarter

  Femstjernede popsange fra Nikolaj Nørlund og Naja Marie Aidt

  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"