Nordkoreas overhoved Kim Jong-un (t.v.) og USA's præsident, Donald Trump under topmødet i Singapore.
Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix
Generelt Af ,
Hvis et marked kan trække nonchalant på skulderen, så var det præcist, hvad finansmarkederne gjorde efter det første personlige møde nogensinde mellem en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk leder.

Den halve verden fulgte med på direkte TV fra Singapore, da Donald Trump varmt trykkede Kim Jong-un i hånden, og fortalte, hvor stor "en ære" det er at møde den mand, han for kort tid siden truede med "bål og brand som verden aldrig tidligere har set."

Bredt smil på rundt ansigt

Men den sydkoreanske won og Kospi, Sydkoreas ledende aktieindeks - der er tæt på Nordkoreas atomtrussel - bevægede sig mærkbart mindre end det stadig bredere smil på Kim Jong-uns runde ansigt.

Diktatoren fik i rigeligt mål udbytte af sin atomafpresning af både de nærmeste naboer og USA. Et topmøde på lige fod med den frie verdens leder.

"På trods af den historiske begivenhed, har markederne ikke bevæget sig meget, fordi de allerede ignorer risici for en militær konflikt. Det er mere afgørende med den fremtidige opfølgning og implementering af aftalen," siger Goohon Kwon, seniorøkonom for Asien, Goldman Sachs, til Bloomberg TV.

Den politiske diskussion handler nu i markant grad om, hvordan topmøde-dokumentet skal implementeres.
Inden topmødet i Singapore havde amerikanske embedsmænd gjort det klart, at man krævede en "komplet, verificerbar og irreversibel afvikling," af Nordkoreas atomarsenal.

Urokkelig afrustning

Den formulering er ikke at finde i den tekst, som Trump og Kim nu har skrevet under på. Der står, at USA vil tilbyde Nordkorea "sikkerhedsgarantier" - der ikke er specificerede - til gengæld for Nordkoreas "urokkelig forpligtigelse til komplet atomafrustning på den koreanske halvø."

Forskellen i de to formuleringer er afgørende for de fremtidige garantier. Når der ikke står "verificerbar" kan der ikke stilles krav om overnationalt tilsyn, som det f. eks. har været tilfældet med Irans atomprogram.

Tilsvarende åbnes der mulighed for fortolkning af graden af nedrustning, når USAs krav om "irreversibel," altså uafvendelig, ikke er opfyldt.

Det står også fuldstændig åbent, hvordan og hvor hurtigt atomnedrustningen skal foregå.

"Det skal ske så hurtigt som muligt, Kim vil gøre det," siger Donald Trump på tirsdagens pressekonference.

Kan tage 15 år at afvikle A-våben

Hvor han på flere spørgsmål om samme emne kastede sig ud i længere forklaring, at han på universitet havde haft lange diskussioner om atomvåben med sin gamle professor, og at han udmærket ved, at det "videnskabeligt set," kan tage meget lang tid, op til 15 år, at afvikle atomvåben.

"Hvilke garantier har USA for at Nordkorea ikke snyder?" blev Trump spurgt. Præsidenten svarede, at "det er et fair spørgsmål," og kastede sig derefter ud i en længere forklaring om, hvordan fhv. præsident Bill Clinton havde betalt over 1 mia. dollar til Nordkorea, der derefter snød og fortsatte med at bygge atomvåben.

"Men jeg tror, at Kim Jing-un lever op til aftalen, jeg kender ham rigtig godt," siger Trump efter det cirka fire timer lange personlige møde med nordkoreaneren.

En anden reporter ville vide, hvordan omverdenen skal opfatte, at Trump kalder diktatoren Kim Jong-un for "talentfuld og intelligent" mens han kalder den nære allierede, Canadas premierminister, Justin Trudeau, for "svag og uærlig."

Et fair spørgsmål, siger Trump. Men det fik ham ikke til at bakke ud. Tværtimod siger han, at "det kommer til at koste canadierne en masse penge" at Trudeau ikke vidste, der er "20 TV-skærme på Air Force One og jeg så, hvad han sagde efter G7-mødet."
hare@borsen.dk

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kendt erhvervsmands stribe af konkurser efterfølges nu af tvangsauktion

Tyrkiet øjner pusterum: Qatar lover at investere 100 mia kr

Analyse: Kan disse pr-folk lave en børsraket?

Vestas' topchef: Alle skal betale for Trumps told

ALK bragede til vejrs med over 12 pct - få analysen her

Tre partier kræver ny formueskat af Mette Frederiksen

Samuelsen om Fox-indslag: Det gavner Danmark

Aktier: Kæmpe kursklø til William Demant - og rødt C25 i tyrkisk nedtur

Det holder investeringsøkonomen øje med torsdag