Trump lader kinesisk mobilgigant slippe af sanktionskrogen
Foto: Ritzau Scanpix
Generelt Af
USA har indgået en aftale med den kinesiske smartphone-gigant ZTE om at ophæve sanktioner, som truer med at koste virksomheden livet.

Det har Det Hvide Hus oplyst til lovgivere i Kongressen, skriver The New York Times og flere internationale nyhedsbureauer.

ZTE fik i april forbud mod at købe komponenter til sine mobiltelefoner hos amerikanske underleverandører i syv år.

Det var ifølge Reuters en straf for, at firmaet havde brudt en aftale fra 2017 med amerikanske myndigheder, efter at virksomheden var blevet afsløret i at have ignoreret et amerikansk forbud mod at handle med Iran og Nordkorea.

Men i forrige uge besluttede Trump overraskende at sætte sig for at redde ZTE fra en truende konkurs.

Kursændringen mødte omgående modstand i Kongressen. 26 af de i alt 100 medlemmer af Senatet opfordrede i et fælles brev præsidenten til ikke at slække på sin hårde linje over for Kina.

Men det har ikke anfægtet præsidenten.

Fredag skriver Trump således i et tweet, at han "vil lade ZTE genåbne med sikkerhedsgarantier på højt niveau, udskiftning i direktion og bestyrelse, skal købe amerikanske dele og betale en bøde på 1,3 milliarder (dollar, red.)".

Allerede torsdag oplyste Fox News, at Trump havde forhandlet bøden, der svarer til 8,3 milliarder kroner, på plads med Kinas præsident, Xi Jinping.

Dermed får ZTE lov til at genoptage forretningsaftaler med virksomheder i USA som blandt andre Qualcomm Inc., der fremstiller computerchips.

Trump sagde tirsdag i denne uge ifølge AP, at han overvejede at opbløde de skrappe sanktioner mod ZTE som en "vennetjeneste" over for præsident Xi Jinping.

ZTE, hvis største aktionær er et statsejet foretagende i Kina, har mistet over tre milliarder dollar, siden forbuddet mod at købe ind i USA trådte i kraft den 15. april. Det oplyser personer med indblik i sagen til Reuters.

I en reaktion på fredagens nyhed om et forlig mellem USA og ZTE, skriver den republikanske senator Mark Rubio i et tweet:

- Det er en storslået aftale ... for #ZTE & Kina. #Kina knuser nådesløst selskaber i USA & de bruger disse teleselskaber til at spionere & stjæle fra os.

Rubio mener, som også de demokratiske senatorer Chuck Schumer og Chris Van Hollen, at Kongressen skal gribe ind og forsøge at forhindre Trump i at lade ZTE vende tilbage til normal drift, oplyser Reuters.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ikea i mega-transformation: Vil skabe 11.500 nye job og måske fjerne 7500 - satser på byggestart på nyt varehus i København i 2019

Det Hvide Hus har lavet stor regnefejl i 'socialisme-rapport' om Danmark

Henrik Drusebjerg: Aktiemarkedet reagerer nu for alvor på handelskrigen men opturen kommer snart igen

Enhedslisten vil også vippe Hyldahl af pinden - minister må forholde sig til ATP-topchef på samråd

Italien: Vicepremierminister måske åben for revision af budgetforslag

Danske Bank-whistleblower offentliggør del af omdiskuteret aftale - tør ikke lægge hele aftalen frem

Analyse: Mens vi venter på Karsten Dybvad med det blankt polerede image som en artig spejderdreng

Brøndby-direktør efter nedjustering: Vi tror stadig på en tredjeplads inden nytår

Citi barberer 30 pct. af kursmål for Genmab