Olieprisen ligger i sit højeste niveau siden 2014
Foto: Lucy Nicholson / Ritzau Scanpix
Generelt Af
Faldende olielagre, gode amerikanske nøgletal og ikke mindst den amerikanske præsident Donald Trumps bebudede sanktioner mod Iran fyrer godt og grundigt op under olieprisen.

Prisen på en tønde olie fra Nordsøen koster torsdag eftermiddag 79,72 dollar - og prisen har ikke været så høj siden november 2014.

En højere oliepris er både godt og skidt for dansk økonomi. For forbrugerne er det måske ikke så god en nyhed, som det er for dansk økonomi som helhed og skatteindtægterne fra Nordsøolien.

- En af de mest synlige effekter er i form af en stigende benzinpris, der går direkte ind og løfter inflationen. Som tommelfingerregel gælder, at en 10 pct. ændring i olieprisen målt i danske kroner forplanter sig til en ændring i inflationen på 0,1 procentpoint. Hvis olieprisen holder sig på det nuværende niveau, vil det derfor betyde, at den isoleret set vil løfte årsstigningstakten i den danske inflation med omkring 0,3 procentpoint igennem resten af året, påpeger Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker hos Nordea.

Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit, skriver i en kommentar, at en stigning i olieprisen rammer dansk økonomi på samme måde som en skattestigning, der øger både virksomhedernes og husholdningers energiudgifter.

- Særligt hos fremstillings- og transportvirksomheder, hvor olie er et væsentligt produktionsinput. Dertil vil danskerne opleve prisstigninger på blandt andet benzin og diesel. Endelig vil stigningen i olieprisen trække i retning af at dæmpe væksten i vores samhandelslande og dermed forværre de danske virksomheders eksportmuligheder, lyder det fra ham.

Fordele for staten


Men statens pengekasse vil derimod blive polstret mere, hvis olieprisen holder sit nuværende leje. Finansministeriet regner med en oliepris på 356 kr. per tønde i august og 396 kr. per tønde i december i år. Og lige nu er prisen over 470 kr. Ifølge Jan Størup Nielsen vil det løfte de statslige indtægter med omkring 3-4 mia. kr. årligt, hvis olieprisen bliver i sit nuværende leje.

- Til gengæld vil den stigende oliepris give anledning til et mindre nedadgående pres på betalingsbalancen, da Danmark igen er blevet nettoimportør af energi. Nedgangen vil dog være relativt begrænset og beløbe sig omkring 2 mia. kr. årligt, svarende til mindre end 1,5 pct. af det aktuelle overskud, skriver han om udviklingen.

/ritzau/FINANS

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk it-komet jagter trecifret millioninvestering hos Facebook-stifter

Aktier: Wall Street sender aktier op på muligt tøbrud overfor Kina

Ingen vidste hvad Vipp var før Jette Egelund kom

V langer ud efter LA: I må have kort hukommelse

Teva får gylden USA-godkendelse: Aktien brager op

MT Højgaard-fyring: "Tålmodighed slap op"

Verdens rigeste familie er blevet 76 mia kr rigere i dag

Analyse: Pandora-top lancerer ny tv-genre

Nykredit flirter igen med prestigeområde