Ny PET-tavshedspligt lader vente på sig
Tidligere PET-chef Jakob Scharf blev tidligere på måneden tiltalt for groft at have brudt sin tavshedspligt i bogen "Syv år for PET". Han mener ikke selv, at han har gjort noget forkert. Imens arbejder Justitsministeriet fortsat med et lovforslag om nye r
Foto: Scanpix/Erik Refner/arkiv
Generelt Af
Nye regler for tavshedspligt for ansatte og tidligere ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET) er udsat på ubestemt tid.

Det skriver Justitsministeriet i en mail til DR Nyheder.

Regeringen og PET ønsker nye regler på området på grund af bogen "Syv år for PET", der handler om tidligere PET-chef Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten.

- Justitsministeriet kan oplyse, at lovforslaget om ændring af reglerne for tavshedspligt ikke fremsættes i denne folketingssamling.

- Der er identificeret en række spørgsmål, som først skal besvares. Derfor er det endnu uklart, hvornår forslaget fremsættes, skriver ministeriet til DR Nyheder.

PET meldte i 2016 Jakob Scharf til politiet. Inden da var PET gået til domstolene for at få stoppet bogen.

Tidligere i denne måned blev han tiltalt for groft at have brudt sin tavshedspligt.

I den forbindelse udtalte Scharf i en skriftlig kommentar til Ritzau, at han fortsat ikke kan få øje på, at han har gjort noget forkert.

- Med det pres, der har været i denne sag, har det hele tiden stået mig klart, at det nok var en sag, der i sidste ende ville ende i retten, sagde han.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Scharf i bogen deler oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed.

Oplysninger, som ifølge tiltalen skulle holdes hemmelige af hensyn til "forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser".

Den udlægning har Scharf svært ved at se.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, har jeg været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt i forbindelse med mine udtalelser til bogen, sagde Scharf tidligere på måneden.

I bogen beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Det undrer Politiforbundet, at det kan tage så lang tid at lave nye regler for tavshedspligt.

- Det burde være rimelig simpelt at lave nogle regler og retningslinjer for tavshedspligt i en efterretningstjeneste. Det burde ikke tage årevis at få lavet, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, til DR Nyheder.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Pantelåneren har fået et moderne pift

  USA: Ni uger i træk med plus til Dow Jones

  USA og Kina forlænger forhandlinger - mulig udskydelse af ny told

  Frank Jensen åbner for nye små lejligheder i København

  USA og Kina enige om valutaaftale

  Hovedpersonen i Enron-skandalen er atter en fri mand

  Fem uger til brexit: UK har kun 6 af 40 handelsaftaler klar

  Hårdt brexit kan sende erhvervsgulerod til Holland

  USA's centralbank lover "betydeligt" større balance end før finanskrisen