Analytiker: Markedet fortsætter med at stikke af fra Mærsk
Foto: Scanpix
Generelt Af
For tredje kvartal i træk har Maersk Line ladet konkurrenterne stikke af.

Det vurderer Lars Jensen, analytiker ved analysehuset Seaintelligence. 

Lars Jensen har regnet på Maersk Lines markedsandele, fratrukket den markedsandel som opkøbet af Hamburg Süd har givet rederiet.

"Fratrukket Hamburg Süd, så er Maersk Line vokset med 3,7 pct i fjerde kvartal og Markedet er vokset er 4,3 pct. målt på volumen," siger Lars Jensen.

Han peger på, at det stiller Mærsk over for nogle svære valg i løbet af det kommende år. Mærsk tilfører nemlig massive ekstra kapacitet i form af nye skibe.

"Problemet er, at Mærsk siger, at de vil øge deres markedsandel og har fået væsentligt flere skibe, altså øget deres egen kapacitet  - også mere end markedsvæksten - så de er nødt til at gøre et eller andet," siger Lars Jensen, der peger på, at Mærsk har styr på omkostningerne. Det er på den kommercielle side, at det halter.

"Enten må de reducere deres kapacitet eller få mere markedsandel  - ellers harmonerer tingene ikke," siger Lars Jensen.

Meget tyder på, at det tilkøbet af Hamburg Süd, der får Mærsk til at matche markedet. Inklusiv Hamburg Süd vokset Mærsk med 11 pct., altså et stykke over markedet, der i løbet af 2017 havde en generel vækst på 5 pct.

"Med Hamburg Süd kryber man lige over målstregen. Jeg sidder tilbage med et indtryk af, at fjerde kvartal ikke har været så godt som vi havde håbet," siger Mortens Imsgard, senioranalytiker ved Sydbank. Han mener, at tingene at 2018 ser problematisk ud.


"Man kan meget hurtigt komme i en situation, hvor fragtraterne kommer under pres på baggrund af de massive tilførsel af nye skibe," siger Mortens Imsgard.
 


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


GN overgår forventninger - Audio opjusterer sit vækstmål i år

Mens du sov: Trumps tidligere advokat erkender valg-ulovligheder på vegne af Trump

"Vi er nødt til at få priserne ned på et niveau, hvor folk kan være med"

Trumps tidligere kampagnechef dømt skyldig i skattesvindel

Det skal du vide om aktiemarkedet onsdag

Det sker i dag: Fokus på GN og Matas

Genmabs Darzalex-salg viser lille vækst på det amerikanske marked

USA-luk: Rekordlang aktioptur er en realitet

De bløder og hyler over tørken - men megafarm børsnoteres alligevel i år