Generelt Af
Da spanske jihadister sendte 26 militante islamister til al-Qaeda i Mali, Libyen og Syrien spillede Danmark en helt afgørende rolle.

Det viser flere hundrede lækkede hidtil hemmelige dokumenter, som Jyllands-Posten og DR har gennemgået.

Flere af de militante jihadister besøgte Danmark, inden de blev sendt i hellig krig. Derudover rejste de penge til deres militante netværk i Danmark.

Det fremgår blandt andet af en hemmelig kendelse, som den spanske undersøgelsesdommer Fernando Andreu Merelles sendte til USA's regering i 2014.

- Det egentlige formål (med cellens rejser til blandet andet Danmark, red.) er uden tvivl at rejse midler og at sende folk til konfliktområder, hvilket skyldes de kontakter der opretholdes på disse steder med personer med en lignende ideologi.

- Derfor er Danmark et første skridt for kombattanterne, der sendes ud til konfliktzoner, står der ifølge Jyllands-Posten i kendelsen.

Ifølge de spanske dokumenter foregik al-Qaeda-cellens rekruttering og udsendelse af islamister fra 2009-2014.

Flere danskere har spillet en rolle i netværket, men ingen er nogensinde blevet retsforfulgt i sagen. Seks personer er dog blevet anholdt i Spanien, skriver Jyllands-Posten.

Dokumenterne viser, hvor let militante islamister har haft ved at operere i Danmark. Det påpeger Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshøjskolen i Stockholm.

- De har relativt let kunnet rejse penge til al-Qaeda og skabe de fornødne kontakter, så hellige krigere kunne komme af sted og kæmpe. Og ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er det selvfølgelig kritisabelt, siger han til Jyllands-Posten.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller de spanske myndigheder ønsker at udtale sig om sagen til avisen.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Zealand-boss: Alexion-aftale kan være over 13 mia. kr. værd

Vestager straffer Nike for at styre salg af fodboldtrøjer

Gamingaktier blev banket ned i 2018: Er det nu, du skal investere i dem?

78-årige Benny Frandsens virksomhed buldrer frem: Resultat vokset otte år i træk

Styrelse henter 2,5 milliarder på opkrævning af gæld

Rockwool og FLS i bunden af rødt C25 efter dårlige nøgletal globalt

Icelandair dropper igen drøftelser om samarbejde med Wow Air

Skatteminister udskyder ny boligskattelov til efter et valg

Truslen fra cyberspionage er fortsat på højeste niveau