Rådet for Digital Sikkerhed: Lægers cpr-numre kan misbruges
Foto: Scanpix / Jonas Skovbjerg Fogh
Generelt Af
Dybt bekymrende og skræmmende.

Sådan lyder meldingen fra Rådet for Digital Sikkerhed, efter at 3100 danske lægers cpr-numre ifølge Lægeforeningen er blevet offentliggjort på en amerikanske hjemmeside.

"I yderste konsekvens kan man måske bruge et cpr-nummer fra en læge til at få udleveret medicin eller få adgang til andre patienters data."

"Det er det, vi har himlet op om i årevis: vi må aldrig nogensinde bruge cpr-numre til at identificere personer med som en slags kodeord. Det har det aldrig været beregnet til," siger formand for rådet Rasmus Theede.

Der er ifølge Lægeforeningen tale om lægernes navne og cpr-numre, som "i en kortere periode" har ligget på hjemmesiden, der nu er lukket. Omkring 30 personer haft adgang til oplysningerne inden da.

Lægeforeningen, som har meldt sagen til politiet, mener ikke, at oplysningerne stammer fra dem.

Men det er meget svært at fastslå den slags, understreger Rasmus Theede.

"Jeg har arbejdet med it-sikkerhed på et meget højt plan i over 20 år. Og jeg ville nok være meget forsigtig med at sige det," siger han.

Ifølge formanden kan cpr-numrene også stamme fra eksempelvis apoteker eller lægemiddelproducenter.

"Det tyder på, at det kommer fra en eller anden lægefaglig database, fordi det er ret organiseret, når det er lige præcis læger, det er gået ud over," siger Rasmus Theede.

Selv om politiet kan kigge efter den slags mønstre i sin efterforskning af de lækkede oplysninger, bliver opklaringen alligevel svær, forudser han.

"For det kræver, at man finder ud af, hvor det data ligger henne. Og det er generelt super svært," siger formanden.

Det kan være forbrydere fra hele verden, som står bag, og oplysningerne kan være skaffet af hackere via computere i lande, som Danmark ikke nødvendigvis samarbejder med, forklarer Rasmus Theede.

Oplysningerne kan også være skaffet via internettets undergrund, the dark net, tilføjer han:

"Så kan det være ekstremt vanskeligt at finde ud af, hvor det præcis stammer fra."

/ritzau/





NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen

Nethandelen går endnu et gear op: 64 pct. af os køber julegaver online i år

Hver fjerde liter mælk vi drikker er økologisk: Arla tæt på mål om 50 pct. vækst i øko-salget

Ekspert: Virksomheder er også i farezonen og bør sikre sig mod mobilaflytning

Bog & Ide-kæden skrumper igen: Mister 19 butikker på én gang til konkurrent

Store ambitioner og skisportstraditioner i Grindelwald

Kronik: Medarbejdere mangler mening - Medfører tab på 20-50 milliarder om året

Klimamøde i Madrid kører på overtid: Forhandlerne har været i gang hele natten

Støttepartier presser S: Danske virksomheder skal dyste på ligestilling