Generelt Af
Et enkelt klik på et uheldigt link og på et splitsekund kan dine filer, billeder og dokumenter på computeren være låst fast i et afpresningsangreb. For når filerne er låst, kræver bagmanden en løsesum for at give dig dine filer tilbage.

Både organisationer og myndigheder melder, at problemet med de såkaldte ransomware-angreb og andre typer digital afpresning er voksende.

"Det kommer lidt i bølger. Men set over en årrække er det absolut et stigende problem," siger politikommissær Sonny Olesen fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene kan få store beløb ud af ofrene, vurderer han.

"Det er en stor forretning. Samtidig bliver det lettere, fordi flere ting bliver digitaliseret. Så er det sværere at beskytte sig," siger han.

Ifølge en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen blev syv procent af 851 adspurgte danskere i alderen 16 til 74 år sidste år ramt af de såkaldte ransomware-angreb.

Men ikke kun privatpersoner udsættes for afpresning. Det rammer også virksomheder og organisationer som Dansk Erhverv, der oplevede det i oktober sidste år.

Inden angrebet blev stoppet, nåede omkring 80.000 filer på organisationens netværk at blive låst med krav om en større løsesum til følge.

Dansk Erhverv slap dog uden at skulle betale løsesummen til de kriminelle, fortæller fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

"Alle kan blive ramt, men takket være en alarm, hurtig handling og en god sikkerhedskopi led vi ikke større skade, end at it-afdelingen fik sved på panden og en lang arbejdsdag. Det kunne være gået meget værre," siger han.

Netop sikkerhedskopier er vigtige, understreger Henrik Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for Dkcert, der beskytter forsknings- og undervisningsnettet mod angreb.

"Man skal sørge for at have en backup af sine vigtige filer. Det skal være en backup, der er offline, eksempelvis på en ekstern harddisk, der ikke sidder i computeren," siger han.

Skulle man blive ramt af et angreb uden at have sikkerhedskopier er meldingen fra politiet dog helt klar: Betal aldrig løsesum til afpresserne.

"Det er bare vand på deres mølle, og det motiverer dem til at fortsætte, hvis de får en gevinst ved det," siger Sonny Olesen.

/ritzau/

Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk sexlegetøj storsælger i Kina på singles day - en måneds omsætning på en enkelt dag

Advarselssignal: Kæmpe kursmæk til amerikanske børsbabyer

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår

Driftsdirektør forlader Mærsk med øjeblikkelig virkning

Alibaba slog rekorden - solgte for 257 mia. kr. på Singles' Day

EU-investeringsbank og Vækstfonden i milliardaftale: Vil sende mindre og mellemstore virksomheder ud i verden

Aktiespillets vinderaktie: 567 pct gevinst på en uge