Halvdelen af alt liv i verdenshavene er forsvundet på 40 år
Foto: Scanpix
Generelt Af
I løbet af de seneste 40 år er halvdelen af alt liv i verdenshavene forsvundet. En kombination af overfiskning, forurening og klimaforandringer er årsag til det store indhug, viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Af rapporten "Living Blue Planet" fremgår det for eksempel, at bestandene af fisk som makrel og tun er reduceret med 74 pct. i perioden.

Fiskeriet er blevet så effektivt, at der nu bliver fanget så store mængder, at arterne ikke er i stand til at reproducere sig hurtigt nok. Samtidig bliver mange af gydestederne ødelagt, advarer Marco Lambertini, direktør for WWF International.

"Overfiskning, ødelæggelse af marinehabitater og klimaforandringer har alvorlige konsekvenser for hele den menneskelige befolkning. De fattigste samfund, der er afhængige af havet, bliver ramt hurtigst og hårdest", siger han.

Næsten tre milliarder mennesker har fisk som deres vigtigste kilde til proteiner.

Men det er ikke kun fiskene, der bliver længere imellem. Rapporten nævner, at der også bliver færre koralrev, mangrover og undersøiske enge af havgræs, som alle understøtter udbredelsen af fisk.

Verdensnaturfonden har tidligere påvist, at halvdelen af alle koraller allerede er forsvundet, og i 2050 kan udryddelsen være total, hvis havtemperaturerne fortsætter med at stige i samme tempo.

I rapporten, der offentliggøres onsdag, opfordres verdens ledere til at sikre, at genopretning af livet i oceanerne bliver prioriteret højt, når FN's nye bæredygtighedsmål for de næste 15 år senere denne måned formelt skal vedtages.

"De næste skridt, der bør tages, er at skabe en global ansvarlighed for den jordklode vi så tydeligt driver rovdrift på".

"To konkrete muligheder inden for nærmeste fremtid er FN's nye bæredygtighedsmål, som verdens ledere formentligt godkender i denne måned, og en ambitiøs klimaaftale til COP21 i december", siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF i Danmark.

"Ved en fælles indsats til klodens fordel kan vi stadig nå at dæmme op for de problemer, vi selv har skabt. Mange af de arter, der er i nedgang, kan sagtens komme sig igen, hvis vi handler nu", mener hun.

WWF foreslår også en øget fredning af havområderne. I dag er 3,4 pct. af verdenshavenes samlede areal beskyttet. Det bør tredobles inden 2020, mener naturfonden.

/ritzau/AFP

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. Vi gør dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Direkte i din mailboks. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDet skræddersyede køkken kræver en kreativ proces

Annoncørbetalt
indhold af Multiform

Forsiden lige nu


Bank accepterer bøde på 110 mio i sag om udbyttesvindel

Tidligere Danske Bank-direktør forsvundet i Estland

Markedet lukker: Ørsted, og Novo hev op i C25 der dog endte i minus

"Det er sådan en cowboyaktie, hvor du jo kan tjene flere hundrede - næsten 1000 pct"

Roskilde-firma spinder guld på at fjerne is fra fly

Nets: Vi kommer til at tabe penge på krakket i rejseselskabet Thomas Cook

Novo-aktionær: Det er nu du skal sælge ud af aktien