Danske landmænd rutsjer ned på 0-resultat i år
Mælkeproducenterne får stort minus både i år og næste år. I snit får alle bønder et 0-resultat (Foto: Colourbox)
Generelt Af
Den gennemsnitlige danske landmand får i år og næste år ikke en krone ud af at drive landbrug.

En ny prognose fra landbrugets videnscenter Seges viser, at en heltidsbedrift i år og næste år får en årsindkomst på et rundt 0. Og så har landmanden endda ikkeen gang  hævet løn til sig selv.

"Vi ser nu den fulde effekt af Ruslands importstop på fødevarer fra EU, samt den kraftige opbremsning i den kinesiske import af mejeriprodukter," siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Det er især svine- og mælkeproducenter, som trækkes ned.

Svineproducenterne står til underskud på godt 300.000 kr. i 2015 og et mindre, positivt resultat på cirka 75.000 kr. i 2016. Mælkeproducenterne ligger i begge år med et gennemsnitligt underskud i niveauet 0,1-0,2 mio. kr., oplyser Seges.

De dystre meldinger om, at så mange landmænd absolut intet får ud af deres mange timers arbejde på ejendommen får formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild til at kalde på politikerne.

"Det er et overvældende antal af landmændene, der står i en helt uholdbar økonomisk situation. Vi kan nu se de fulde konsekvenser af Ruslands stop for import af fødevarer fra EU og det kraftige fald i Kinas efterspørgsel efter mejerivarer. Det rammer især vores mælke- og svineproducenter hårdt. Det er derfor helt nødvendigt, at der både i EU og i Danmark gribes til hurtig politisk handling, så ikke flere landmænd end højest nødvendigt bukker under i krisen," siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer peger på regeringens kommende fødevare- og landbrugspakke – den såkaldte 16-punktsplan – som afgørende for, at der på den lidt længere bane kan skabes positive resultater i erhvervet.

Nul-resultatet i prognosen er eksklusive minkfarmerne, der stadig tjener pænt i snit. Tager man minkavlerne, der altså trækker resultatet op, når man et gennemsnitligt driftresultat på 121.000 kr.– stadig uden ejeraflønning og og uden forrentning af landmandens egenkapital.

Dét er et markant fald fra den seneste indkomstprognose fra Seges, der i maj forudsagde et driftsresultat på tæt ved 300.000 kr. i snit i år og 365.000 kr.. næste år. I fjor lå niveauet på 400.000 kr. og de to foregående år op mod det dobbelte.

Men Seges understreger midt i alt det triste, at den bedst indtjenende tredjedel af landmændene ventes at komme til at tjene knap 1 mio. kr. i både 2015 og 2016. De trækker altså gennemsnittet kraftigt op.

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trumps tropper slår igen: Ingen recession

Medierne på grillen: Har pressen hvidvasket de forkerte?

Aktiechef efter overstået regnskabssæson: "Det er ikke gået så galt for de danske selskaber, som man kunne have frygtet"

Lagre bugner mere end forventet hos Pandoras partnere: Alexander Lacik vil bruge yderligere 500 mio kr på at købe smykker tilbage

Coloplast-boss: "Det er min største frygt, at vi kommer til en verden hvor produkter ikke betyder noget"

Aktieluk i Europa: Italiensk uro sendte nervøsitet ind over kontinentet

Banker lurer fortsat på negative indlånsrenter for private efter Jyske Bank-melding

"De penge, vi har puttet i det, begynder nu virkelig at levere resultater. Det er ret usædvanligt det her"

Alm. Brand-boss: "Ser man på den primære drift i bankforretningen er den ikke god nok"