Generelt Af
Et fejlramt it-system er skyld i, at staten må afskrive mere end en milliard kroner af det beløb, som borgerne skylder statskassen.

It-systemet giver nemlig ikke besked, når en gældspost er på vej til at blive forældet, og derfor slipper en del af statens skyldnere for at betale.

Indtil videre har man opgjort tabet for 2014 til 1,3 milliarder kroner, og i 2013 måtte staten afskrive 900 millioner kroner på den konto.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har allerede bedt om en tilbundsgående gennemgang af problemerne med det såkaldte EFI-system, og de seneste tal bekræfter ham i, at der er tale om et omfattende problem.

"Vi er nødt til at komme helt til bunds i problemerne og finde løsninger, der virker. Samtidig vil jeg godt understrege, at vi har lært af fortidens fejl, så vi fremadrettet vil arbejde grundlæggende anderledes med at udvikle it-systemer i Skatteministeriet," siger han.

EFI-systemet skulle afløse en række gamle inddrivelsessystemer, men i overgangsfasen opstod der fejl i forældelsesdatoerne for de enkelte fordringer.

Fejlene har betydet, at Skat-medarbejdere manuelt har måttet gennemgå to millioner fordringer, men det har altså ikke været tilstrækkeligt.

Selv om den forældede gæld løber op i flere milliarder, så er det reelle hul i statskassen dog langt mindre.

Skat vurderer, at to tredjedele af beløbet stammer fra skyldnere, som lige nu ikke er i stand til at afdrage på gælden. Derfor ville man alligevel skulle give afkald på en stor del af pengene, uanset om gælden var blevet forældet eller ej.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


SAS aflyser flyafgange som følge af mulig konflikt

Politisk indsigt: Med de tal vakler oppositionen ikke

Tidligere it-chef i Region Sjælland om påstået Atea-konto til bestikkelse: "Det havde jeg ikke en kinamands chance for at holde styr på"

Microsoft runder 1 billion dollar i markedsværdi

Hård rød kritik af kontanthjælpsloft efter nye tal: Det er det ikke værd

Markedet lukker: Ambu i toppen af C25 - Arkil steg mest af alle efter købstilbud

Klumme: Tommy Ahlers har vist vejen

Energiselskab fyrer direktør efter sag om dyre varmeregninger

Thulesen: Mette F styrer mod syltekrukke eller forligsbrud med slørede pensionsdrømme