Generelt Af
Det jordskælv, der natten til lørdag ramte Bornholm, er målt til en styrke på 2,6, oplyser Geus, der står for de danske målinger af rystelser i jorden.

Jordskælvet ramte 10 kilometer syd for Dueodde. Geus har ikke tidligere registret et jordskælv i dette område, men det er ikke usædvanligt, at små jordskælv popper op på steder, som ikke er kendt for jordskælvsaktivitet.

"Vi har fået indberetninger fra en del mennesker, faktisk fra over 70 bornholmere, der mærkede jordskælvet," siger seniorforsker Trine Dahl-Jensen fra Geus til Ritzau.

Hun skal nu i gang med at analysere indberetningerne. For en ting er at måle med en seismograf, hvor stort skælvet er, noget andet er, hvordan borgerne oplever det.

Til det bruger hun en intensitetsskala, der hedder Mercalli.

"Når man får tilpas mange jordskælv ind i systemet, kan man begynde at koble informationerne sammen. Hvor store var rystelserne? Svajede lampen? Falder der ting ned fra hylderne? Knagede huset? Revnede muren? Faldt der tagsten ned? Der har vi en lang liste, vi bruger til at kvalificere og blive klogere på jordskælv i Danmark. Det afhænger blandt andet af størrelsen på jordskælvet, hvor langt væk, det var, og hvilken type undergrund, det sker i," siger Trine Dahl-Jensen.

Tidligere har der været målt jordskælv i Danmark på op til 4,8. Trine Dahl-Jensen slår fast, at weekendens jordskælv var aldeles ufarligt.

"Det var bare et lille et. Det er et, som folk kan mærke, og som, mange synes, er spændende at mærke," siger hun.

Jordskælvet kan ikke kædes sammen med andre rystelser i området eller andre steder i Europa.

"På et eller andet tidspunkt er der bare bygget så stor spænding op i undergrunden, at den ikke kan modstå mere, og så knækker den, og så kommer rystelserne," siger hun.

Selvom jordskælvet blev målt til 2,6, kunne det registreres på seismografer så langt væk som i Norge.

/ritzau/

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Andelsboligkøbere går glip af rentefesten: Sådan sikrer du dig på det usikre marked

Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Libyske havne blokeret af oprørsleder - mere end halvdelen af olieeksporten er væk

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd