Generelt Af
Den amerikansk-tyske journalist Michael Scott Moore har været gidsel hos somaliske pirater i 839 dage. Journalisten er dermed det vestlige gidsel, der har været taget længst til fange af pirater i Somalia.

Dermed slår han den triste rekord, som de to danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez hidtil har haft med 838 dages tilfangetagelse.

På baggrund af sine efterretninger vurderer direktør i det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen, at der ikke lige nu er udsigt til, at Michael Scott Moore slipper fri.

"Umiddelbart virker det ikke som om, at det er magtpåliggende for piraterne at få sagen løst," siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Michael Scott Moore tog til Somalia for at researche til en bog om pirateriet. Den 21. januar 2012 var han på vej i bil til en lufthavn i Galmudug for at flyve til Kenya, da 15 bevæbnede mænd i to landcruisere tog ham til fange.

Michael Scott Moores sikkerhedsvagter stod i ledtog med pirater og var passive, da piraterne slog til. Det samme skete, da Poul Hagen Thisted fra Dansk Flygtningehjælp og hans amerikanske kollega Jessica Burchanan blev kidnappet i oktober 2011.

Journalisten blev kidnappet to dage før, at amerikanske specialstyrker befriede Jessica Buchanan og Poul Hagen Thisted i en militær aktion natten til den 25. januar 2012. Aktionen kostede ni pirater livet.

"Piraterne har lært lektien fra sagen om Poul Hagen Thisted. Samtidig har det betydning for piraterne i forhold til, hvad de kan bruge ham til, at Michael Scott Moore er amerikaner," siger Hans Tino Hansen.

Amerikanerne har fokus på Somalia på grund af den islamistiske terrororganisation al-Shabaab. Der forhandles om journalistens frigivelse, men indtil videre resultatløst.

Ifølge Risk Intelligence er det den samme piratbagmand, der stod bag kidnapningen af Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan, der også har kidnappet Michael Scott Moore.

"Piratbagmanden hedder ifølge vores oplysninger Muhammed Abulkar Gafaje, og han har mange andre kapringer af skibe og kidnapninger på samvittigheden," siger Hans Tino Hansen.

Ifølge Hans Tino Hansen holdes omkring 39 personer for øjeblikket som gidsler hos somaliske pirater. Nogle af dem, der har siddet længst, er asiater, der har været gidsler mellem 1260 og 1480 dage.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om kæmpe kurshop på minibørs: Det er Det Vilde Vesten

Drop udbyttet og læg flere cv'er på hjemmesiden - her er Danske Bank-aktionærernes indspark

Danske Bank-formand: Jeg forsøger at forstå hvad der gik galt

TDC indgår partnerskab med Ericsson om 5G-udrulning

Nedstemt med over 96 pct. af stemmerne: Der kommer ikke en ny undersøgelse i Danske Bank

Aktier: Stigninger på forventning om blid centralbank

Danske virksomheder venter bonus i Japan: "Vi går målrettet efter OL i Tokyo"

USA: Pengene strømmede ind i markedet i sidste uge

Aktionærforening: Hvad sker der med de Danske Bank-investorer der ikke deltager i søgsmål?