Byggegiganten E. Pihl & Søn går konkurs
Broen over Københavns havn er en af de projekter, der nu risikerer ikke at blive gjort færdig.
Foto: Scanpix
Generelt Af
Opdateret 15.45 - Entreprenørgiganten E. Pihl & Søn går konkurs efter længere tids redningsforsøg.

Det meddeler selskabet på sin hjemmeside.

"Bestyrelsen i E. Pihl & Søn A.S. har i dag været nødt til at træffe den smertefulde beslutning at indgive konkursbegæring for selskabet, da det ikke er lykkedes at finde en finansiel løsning, der kan sikre virksomhedens fortsatte drift," hedder det.

Pihl & Søn er en af giganterne i dansk byggeri og står bag byggeriet af prestigeprojekter som Storebæltsbroen, Operaen, Skuespilhuset, moderniseringen og udvidelsen af Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Aktuelt er selskabet i gang med en række store projekter i Danmark og i udlandet, hvor nogle af de største igangværende byggerier er Nørreport  Station, FN byen i Nordhavn og kanalbroerne i København, ligesom selskabet er i gang med byggeri af 111 ejer-/lejeboliger på lystbådehavnen i Vejle.

Alt for kraftig ekspansion i udlandet og i Danmark gennem flere år ligger bag beslutningen.

"Ekspansionen skete uden at der var en tilstrækkelig balance i kontraktsvilkårene og uden i tilstrækkelig grad at verificere de udenlandske kunders og underentreprenørers bonitet og uden at sikre, at kvaliteten af processerne og de risikostyringsmæssige systemer var tilstrækkelig til at understøtte det stigende aktivitetsniveau," forklarer bestyrelsesformand Birgit Nørgaard videre.

Pihl & søn havde i 2012 en omsætning på 5,3 mia. kr. og kom ud af året med et underskud 473 mio. kr., og af regnskabet fremgår det, at der i 2012 var 2300 ansatte.

Ny ledelse ikke nok

Pihl & Søn indsatte en ny ledelse i foråret 2013, som skulle forsøge at rette virksomheden op efter store problemer afsløret i årsrapporten for 2012.

Men den nye ledelse har ikke været i stand til at få rettet virksomheden op. En gennemgang af regnskabsbøgerne afslørede i stedet, at der var behov for meget store nedskrivninger på enkeltsager i Danmark og udlandet. Det er nu med til at knække virksomheden.

Dertil slås entreprenørvirksomheden med et enkelt – unavngivent – projekt.

"Samtidig har det vist sig, at regningen for at færdiggøre et projekt i et forceret forløb gav anledning til øgede omkostninger, som kunden ikke ville betale, og mellemværendet afventer således en voldgift for at blive afklaret. Disse forhold har bevirket, at solvensen og likviditeten igen kom under pres," hedder det på hjemmesiden.

Frygtelig beslutning

Forhandlinger med virksomhedens bankforbindelser fortsatte indtil i søndag i går. Men parterne kunne ikke finde en løsning, så derfor kastes håndklædet nu i ringen.

"Det er frygteligt at skulle træffe en beslutning, der vil berøre så mange menneskers og virksomheders dagligdag og økonomiske fundament," skriver Birgit Nørgaard.

I det seneste regnskab havde virksomheden omkring 2300 medarbejdere. Omsætningen nåede i 2012 5,5 mia. kr., mens det blev til et markant tab på 473 mio. kr.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Ejendomsbosser raser mod politisk indgreb på boligmarkedet: Kan koste tocifret milliardbeløb

  Morgenbriefing: Banker vil med på grøn bølge, milliardmål glipper i Lars Larsens Bolia

  Mens du sov: Pæne stigninger i Asien - håb om handelsaftale

  Disse syv aktier slog markedet omkuld under sidste recession

  Det skal du vide om aktiemarkedet mandag

  "Herfra ser vi et midt-encifret afkast på danske aktier, og prisfastsættelsen begynder at se lidt anstrengt ud"

  Nu skinner Michelins stjerner på hele Danmark

  Aktier: Brede stigninger i Asien på håb om handelsaftale

  Aktien er eksploderet, men flyboss kalder et brexit uden aftale katastrofal