De færreste får arbejde via jobcentre
Foto: Scanpix
Generelt Af
Flere og flere danskere skaffer sig nyt job via deres netværk, mens jobcentrene spiller en minimal rolle, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Avisen skriver, at hele 33 procent af alle de danskere, der i 2012 fik nyt job, kom i kontakt med deres kommende arbejdsplads via venner, familie og bekendte, der i forvejen var tilknyttet en arbejdsplads.

Og det er en tendens, der er vokset kraftigt, efter at krisen trådte ind. I 2007 var det kun 25 procent af de nye job, der blev besat på den måde.

Til gengæld spiller jobcentrene en meget lille rolle, når det gælder om at formidle egentlige job. Kun syv procent af alle nye job blev formidlet via jobcentrene, og det niveau har jobcentrene ligget på i de seneste fem år.

Det får professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til at efterlyse, at der skrues ned for kontrollen af, om de ledige bliver aktiveret og kommer til samtale på bestemte tidspunkter.

Samtidigt skal der skrues op for den opsøgende indsats over for virksomhederne, lyder det.

"Mange steder sidder jobcentrene bare og venter på, at virksomhederne skal ringe. Men sådan fungerer det ikke. Hvis man ikke er tæt på virksomhederne, så finder man heller ikke ud af, om der er jobåbninger," siger Henning Jørgensen til Jyllands-Posten.

Regeringen nedsatte i den forgangne uge et ekspertudvalg, der skal kulegrave jobcentrenes virksomhed med henblik på, at regeringen vil reformere hele den danske beskæftigelsespolitik.

Verner Sand Kirk, direktør for landets a-kasser i AK-Samvirke, er enig med Henning Jørgensen. Han peger på, at der har været meget fokus på udbuddet af arbejdskraft. Nu skal der arbejdes på efterspørgslen, mener han.

"Der er brug for, at kontakten til virksomhederne kommer helt vildt op i gear," siger Verner Sand Kirk.

/ritzau/

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerInvester i kunst: Unikke danske værker på auktion

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


Thulesen: "Alle gode gaver kan regeringen uddele inden næste folketingsvalg. De trælse regninger venter man med til efter valget"

Finansdirektør i Novozymes ser gylden fremtid med høj profit i alle forretningsområder

Nye boligskatter udskudt: Her er vinderne og taberne

Danske Bank-topchef om frygt for massefyringer: "Jeg kan ikke garantere noget som helst"

Analytikere: Nordea vil formentlig skære udbytte med næsten en tredjedel

Gældskaos i skattevæsenet fortsætter: Nyt it-system kan først kradse penge ind om to år

Efter ti måneder: Nu får de første velhaverkunder i Nordea gebyrtal for sidste år

Novozymes i stort kurshop: "Ansættelse af ny topchef er meget meget tæt på"