Smid løbeskoene med omtanke
Foto: Colourbox
Generelt Af ,
Gør det, men gør det rigtigt - ellers kan det gå helt galt. Barfodsløb er et af tidens varmeste emner i motionskredse.

Børsens kost- og motionsekspert, Martin Kreutzer, i sin faste klumme status over kunsten at løbe uden uden løbsko. Bliv klogere herfra:

KREUTZERS KLUMME: 14 procent! Så meget udgør salget af såkaldte barfodsløbesko på de fem største europæiske markeder.

Dermed må man slå fast, at det som vi var nogle få pionerer, der så potentiale i for adskillige år siden, har udviklet sig til en kæmpe trend.

Selv de mest konservative skoproducenter er da også hoppet med på vognen, kunne jeg konstatere ved den seneste sportsmesse. Endnu mere interessant end salgstallene er interessen for området.

Konklusionen på spørgeskemaer udfyldt af godt 600 amerikanske løbere er, at hele 75 pct. interesserer sig for emnet, og én ud af fire har prøvet at løbe barfod eller i minimalistsko. Den primære motivation for at granske området er ikke troen på en præstationsfremgang, men ønsket om at forebygge fremtidige skader.

Forebygger måske skader


Og netop skadesforebyggelse er noget, som 50-75 pct. af alle løbere vil have gavn af. Årligt! Så mange melder nemlig om skader forårsaget af løbetræningen. Det er vel at mærke ikke kun ultraløberne der rammes, men ofte også helt almindelige motionister, som tilbagelægger 5-10 km ture i løbeskoene.

Kan skiftet til minimalistsko afbøde skaderne? Måske. Der er ingen tvivl om, at selve det at omlægge løbestilen flytter belastningen til andre dele af bentøjet. Det kan i sig selv forhindre skader, men i lige så høj grad også bare placere dem andre steder.

For at minimere skadesrisikoen er du nødt til at bygge den nye løbestil forsigtigt op og gerne få en grundig coaching i at løbe rigtigt. Ligesom med anden tekniktræning er en spotter, gerne også forsynet med et videokamera, en uundværlig hjælp.

Uden denne er der stor risiko for, at du føler, at du løber som en gazelle, men i praksis lander fuldstændig ukorrekt. Resultatet bliver meget nemt, at du løber ind i trælse problemer, som er forårsaget af dårlig løbestil.

Gå rigtigt til værks

Rigtig angrebet er der i mine øjne ingen tvivl om, at barfodsløb er sagen. Den holdning underbygges af anerkendte forskere, som fx professor Lieberman fra Harvard Universitetets "Department of Human Evolutionary Biology."

Sammen med sine kollegaer har professoren studeret løbestilen hos folk, der er vant til at løbe i bare tæer, og sammenlignet den med stilen hos dem der gennem hele deres opvækst har vænnet sig til at løbe i sko. Det viser sig, at der er himmelvid forskel på, hvor på foden der landes.

Mens der ved naturligt barfodsløb landes på fodballen, er det for skoløbernes vedkommende hælen, der først sættes i jorden.

Og netop den omstændighed er skyld i langt de fleste løberelaterede skader, konkluderer de amerikanske forskere, der understreger, at mennesket gennem millioner af år har opbygget en fortrinlig evne til at løbe skånsomt på forfoden, og først i nyere tid er begyndt på noget så unaturligt, som at hamre hælen i jorden under landing. Årsagen er simpelthen, at de fleste løbesko er designet til netop hællanding og ligefrem fremprovokerer denne fejlagtige måde at løbe på.

Belastning at omstille sig

Uagtet, at Harvard forskerne betragter hæl-landing som en stor brøler har de ikke travlt med at få verdens mange millioner løbere til at søge frem på foden. De erkender nemlig, helt i tråd med det som jeg tidligere anførte, at det kan være ganske belastende at omstille løbestilen, og noget, som der skal afses masser af tid og træning til.

Orker du ikke det, så er deres bedste råd, at du investerer i et par almindelige løbesko med kraftig støddæmpning i hælen. Det vil alt andet lige mindske den skadelige stødpåvirkning, som opstår hver eneste gang hælen sættes i jorden.

Martin Kreutzer er fast tilknyttet firmaet Running26 og tilbyder gennem sit eget firma BodyComp foredrag, kurser og individuel vejledning.

Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBrinkmann: "Vær kun leder for det halve menneske"

Annonce for
Børsen Executive Club

Forsiden lige nu


Magtkamp splitter Sydbank-bestyrelse

Aktier: "Skuffende" Fed-melding vendte minus til plus på Wall street

Danske Bank: Sådan skal du investere ovenpå FEDs rentemelding

Lunde: Sydbank vil være selvstændig - det bliver dyrt

Apple vs Vestager: Vigtig styrkeprøve om 13 mia euro

Fed-chef: "Udsigterne er fortsat positive trods modsatrettede vinde"

Chefstrateg: Trump-tweet giver ingen mening - Powell er klar til at reagere

Trump raser mod Fed: Intet mod, ingen fornuft, ingen vision

Finanshus erkender: Udstedte 80 fejlfyldte skatteattester til pensionskassers refusion af udbytteskat for trecifret millionbeløb