Smid løbeskoene med omtanke
Foto: Colourbox
Generelt Af ,
Gør det, men gør det rigtigt - ellers kan det gå helt galt. Barfodsløb er et af tidens varmeste emner i motionskredse.

Børsens kost- og motionsekspert, Martin Kreutzer, i sin faste klumme status over kunsten at løbe uden uden løbsko. Bliv klogere herfra:

KREUTZERS KLUMME: 14 procent! Så meget udgør salget af såkaldte barfodsløbesko på de fem største europæiske markeder.

Dermed må man slå fast, at det som vi var nogle få pionerer, der så potentiale i for adskillige år siden, har udviklet sig til en kæmpe trend.

Selv de mest konservative skoproducenter er da også hoppet med på vognen, kunne jeg konstatere ved den seneste sportsmesse. Endnu mere interessant end salgstallene er interessen for området.

Konklusionen på spørgeskemaer udfyldt af godt 600 amerikanske løbere er, at hele 75 pct. interesserer sig for emnet, og én ud af fire har prøvet at løbe barfod eller i minimalistsko. Den primære motivation for at granske området er ikke troen på en præstationsfremgang, men ønsket om at forebygge fremtidige skader.

Forebygger måske skader


Og netop skadesforebyggelse er noget, som 50-75 pct. af alle løbere vil have gavn af. Årligt! Så mange melder nemlig om skader forårsaget af løbetræningen. Det er vel at mærke ikke kun ultraløberne der rammes, men ofte også helt almindelige motionister, som tilbagelægger 5-10 km ture i løbeskoene.

Kan skiftet til minimalistsko afbøde skaderne? Måske. Der er ingen tvivl om, at selve det at omlægge løbestilen flytter belastningen til andre dele af bentøjet. Det kan i sig selv forhindre skader, men i lige så høj grad også bare placere dem andre steder.

For at minimere skadesrisikoen er du nødt til at bygge den nye løbestil forsigtigt op og gerne få en grundig coaching i at løbe rigtigt. Ligesom med anden tekniktræning er en spotter, gerne også forsynet med et videokamera, en uundværlig hjælp.

Uden denne er der stor risiko for, at du føler, at du løber som en gazelle, men i praksis lander fuldstændig ukorrekt. Resultatet bliver meget nemt, at du løber ind i trælse problemer, som er forårsaget af dårlig løbestil.

Gå rigtigt til værks

Rigtig angrebet er der i mine øjne ingen tvivl om, at barfodsløb er sagen. Den holdning underbygges af anerkendte forskere, som fx professor Lieberman fra Harvard Universitetets "Department of Human Evolutionary Biology."

Sammen med sine kollegaer har professoren studeret løbestilen hos folk, der er vant til at løbe i bare tæer, og sammenlignet den med stilen hos dem der gennem hele deres opvækst har vænnet sig til at løbe i sko. Det viser sig, at der er himmelvid forskel på, hvor på foden der landes.

Mens der ved naturligt barfodsløb landes på fodballen, er det for skoløbernes vedkommende hælen, der først sættes i jorden.

Og netop den omstændighed er skyld i langt de fleste løberelaterede skader, konkluderer de amerikanske forskere, der understreger, at mennesket gennem millioner af år har opbygget en fortrinlig evne til at løbe skånsomt på forfoden, og først i nyere tid er begyndt på noget så unaturligt, som at hamre hælen i jorden under landing. Årsagen er simpelthen, at de fleste løbesko er designet til netop hællanding og ligefrem fremprovokerer denne fejlagtige måde at løbe på.

Belastning at omstille sig

Uagtet, at Harvard forskerne betragter hæl-landing som en stor brøler har de ikke travlt med at få verdens mange millioner løbere til at søge frem på foden. De erkender nemlig, helt i tråd med det som jeg tidligere anførte, at det kan være ganske belastende at omstille løbestilen, og noget, som der skal afses masser af tid og træning til.

Orker du ikke det, så er deres bedste råd, at du investerer i et par almindelige løbesko med kraftig støddæmpning i hælen. Det vil alt andet lige mindske den skadelige stødpåvirkning, som opstår hver eneste gang hælen sættes i jorden.

Martin Kreutzer er fast tilknyttet firmaet Running26 og tilbyder gennem sit eget firma BodyComp foredrag, kurser og individuel vejledning.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ny skatteregler for firmabiler belønner klimasyndere med lavere skat: "Det er gakkelak, for at sige det lige ud"

Citi kalder Alzheimers-eufori forhastet: Novo-boss afventer britisk forsøg

Air Greenland i største flysatsning nogensinde

Unibrew-formand om ny ledelsesrokade: "Lidt som i en fodboldklub, hvor man hele tiden skal tænke over at forstærke holdet"

Novo-chef efter nyt fra FDA: "Det stiller Ozempic endnu bedre end tidligere, og det er vi utroligt glade for"

Google-ejer runder markedsværdi på 1000 mia dollar: Porteføljemanagere overvejer at indkassere gevinst

Veloxis-aktionær trods tvangsindløsning: Kampen er slet ikke forbi endnu

Bjarke Ingels: Hvis du begår denne fejl, kan du godt glemme alt om at tiltrække de største talenter