Bøger: Fra guldfirer til god ledelse
Niels Laulund (tv.), sammen med guldfirerholdet tilbage i 1996.
Foto: Scanpix
Generelt Af
Fra Guldfirer til ledelsesbog. En halv-biografisk bog om vejen til OL-guld i 1996 tilsat inspiration til, hvordan virksomheder og ledere kan planlægge toppræstationer ved at være mere ambitiøse i det daglige, viser, at tidligere elitesportsmænd også kan skrive interessant ledelseslitteratur.

Bedømmelse:
4 af 6 stjerner


Men du skal have en vis interesse for store danske sportspræstationer for at finde Niels Laulunds bog "Guldet skal vindes i hverdagen" rigtig spændende.

Roer, forfatter, virksomhedskonsulent, foredragsholder og tidligere OL-guldvinder i den legendariske Guldfirer - Niels Laulund – tager os nemlig kronologisk igennem letvægtsfirerens opstart til det folkelige gennembrud.

Fra den benhårde udvælgelse i 1993 til den ultimativt store præstation i 1996 – OL-guldet. I de mellemliggende år roer de fire determinerede idrætsudøvere sig i øvrigt også til en VM guld- og en sølvmedalje.

Skru ambitionerne op

Disse målrettede år for de fire unge, ambitiøse mænd – hvor hver dag var en del af en større masterplan - beskrives underholdende og reflekterende.

Der drages løbende paralleller til erhvervslivets daglige kampe for at bruge virksomhedens potentiale optimalt, gennemføre strategierne og planerne og differentiere sig fra konkurrenterne. Ved at turde skrue ambitionerne op og stå på mål for dem. Ligesom Guldfireren.

Som Niels Laulund skriver: "I erhvervslivet lægges mange strategier, men ofte glemmer man, hvor man lægger dem. En olympisk plan lægger man sjældent fra sig!". Og det har han jo nok ret i.

Bogen er opdelt i de fire faser, Niels Laulund argumenterer for - som minimum - skal til for at skille sig positivt ud og vinde igen og igen og...

Først "Selektionen", hvor det ikke kun er vigtigt for lederen at kunne sætte det rigtige hold, men også essentielt at kommunikere visionen og at skabe et team med fælles mål og indstilling – ikke en gruppe med blot enslydende mål. Lyder det til at overskue? Ja, det gør det nok. Bliver det så også gjort? Nok ikke alle steder.

Dernæst anden fase, "Entreprenørerne", som er bogens tyngdepunkt. Det er her, det meste guld ligger.

Her er det ganske interessant at se, at Fireren mere eller mindre gennemgik de fire trin, psykologen Bruce Tuckman engang i 1965 definerede som værende noget ethvert succesfuldt team skulle igennem; forming, storming, norming og performing.

Lige så interessant er kapitlet om, at præstationer kan planlægges. Og kapitlet om, at det ikke altid behøver at være problemerne, der inspirerer. Niels Laulund argumenterer for, at en virksomheds kultur bygges op om muligheder, potentialer, innovation og ambitioner frem for frygt.

I tredje fase rammer "Krisen". Virksomheden luller sig selv i søvn oven på succeserne og glemmer helt at performe. Lyder det bekendt?

Fjerde og sidste fase er "Præstationen". Umiddelbart forekommer det lettere at motivere folk med en olympisk guldmedalje, end en virksomheds muligheder for at motivere deres medarbejdere.

Men den køber Niels Laulund ikke. Det handler om at give medarbejderne en fælles mission at arbejde efter og sikre forudsætningerne for, at de kan udleve deres fulde potentiale. Det skal give mening, og der skal være et attraktivt mål.

Hurtigere, højere og længere

Det hele opsummeres i øvrigt ganske snedigt med De Olympiske Leges motto: Hurtigere – inddragelse af medarbejdere, Højere – ambitionsniveau, Længere – ind i hjerteregionen.

I det hele taget skriver Niels Laulund godt og en smule anderledes, end hvad man ellers kan se i ledelseslitteraturen – lidt mindre teoretisk og akademisk og lidt mere lige på.

Et par eksempler kunne være, hvor de værste ledere benævnes som "talende Excel-ark", teamarbejde refereres til som en "fed oplevelse" og Eskild Ebbesens ankomst til Storkøbenhavn, hvor han "tøffede ind med fire-toget fra Jylland".
Det er uhøjtideligt og personlig skrevet, og man kan mærke, at det Niels Laulund skriver om, er i hans årer.

Guldet vindes i morgen


De mange – og nogle gange utydelige - skift mellem historien om Guldfireren og parallellerne til erhvervslivet gør til tider læsningen forvirrende og man risikerer at misse nogle pointer. Især de mange relevante spørgsmål til læseren og læserens virksomhed er gemt for meget ad vejen inde midt i teksten. Her kunne jeg godt have tænkt mig, at de var gjort mere synlige og systematiske, fx bagerst i hvert kapitel.

Bogen rundes til gengæld fint af med en opsummering af hovedpointerne i form af 13 principper. Det er en god idé. Nuvel, principperne er ikke banebrydende, men bør opfattes som god inspiration for ledere såvel som virksomheder.

Det tiende princip er også titlen på bogen. "Guldet vindes i hverdagen". Og det er faktisk ikke så tosset en pointe. Tag den med under armen i morgen tidlig. Måske er det i morgen, at guldet skal vindes. Og triumfen på sigt.

Kristian Fischer er management konsulent hos PA Consulting Group med rådgivning inden for projektledelse, it, strategi og ledelse generelt. Kristian har igennem de sidste 9 år primært arbejdet med it-ledelse og projekt- & testledelse
.

Anmelder: Kristian Fischer
Stjerner: 4 af 6
Titel: Guldet vindes i hverdagen - fra Guldfirer til ledelsesmodel
Forfatter: Niels Laulund
Forlag: People's Press
Antal sider: 157
ISBN: 9788771081749
Pris: 249


Køb bogen
" Guldet vindes i hverdagen - fra Guldfirer til ledelsesmodel " her


Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked

Kryptovaluta fra centralbankerne får skub af ECB-direktør: Vil minimere risiko med trindelt model

Investor ramte vild optur i Chemometec - her er hans strategi nu

1 pct.-lånet er igen det toneangivende: "Rentestigningerne har skubbet 0,5 pct.-lånet uden afdrag ud i kulden"

Danske Bank: Oliekrig i Mellemøsten vil kaste verden ud i global recession

Mette F vil lave klimakontrakt med erhvervslivet: "Hvis vi skal nå målene i 2030 og 2050, er vi nødt til at gå i gang branche for branche"