Livets trænings-trin
Foto: Colourbox
Generelt Af
Kroppen har godt af træning, og mennesket kan i mange år fastholde et højt fysisk aktivitetsniveau. Her er livets træningstrin ifølge Signe Refagaard Bech, fysisk træner i Team Danmark samt cand.scient. i humanfysiologi:

Fra 20 til 30 år:

Her topper vores fysik ud fra en fysiologisk betragtning. En del kvinder bliver gravide i 20'erne, for dem er det vigtigt at forblive fysisk aktive. Det er også muligt at begynde at motionere, når man er blevet gravid, men man bør holde sig fra meget hård fysisk træning, hvis man ikke er vant til det.

Fra 30 til 40 år:


Her skal de gode vaner fastholdes eller begyndes. I denne periode er det helt sikkert mange, der oplever, at de kommer i deres livs form, det sker nok pga. nye prioriteringer i livet, der bliver festet mindre, og man begynder at mærke, at man bliver ældre, hvorfor man svarer igen med at dyrke mere motion, spise mindre fastfood og generelt bare vil gøre mere for en sund livsstil.

Så selv om det fysisk burde gå tilbage med kroppens fysik, opvejer mange det i 30'erne med at øge deres aktivitetsniveau. Øger man ikke sit aktivitetsniveau, vil både styrke og udholdenhed minimeres.

Fra 40 til 50 år:

Både i 40'erne og 50'erne vil der være en del kvinder, der går i overgangsalderen, men med motion kan man undgå en del af de symptomer, der ses i forbindelse med overgangsalderen. I dette årti vil man generelt se en fordobling i antallet af kræfttilfælde i forhold til 30'erne. Andelen af kræfttilfælde er dog stadig lavere end senere i livet. Risikoen for visse kræftformer er lavere, hvis man har dyrket regelmæssig motion hele livet.

I 40'erne vil de fleste for alvor kunne mærke, at det er svært at opretholde det samme fysiske træningsniveau som det, man havde i 20'erne og 30'erne.

Fra 50 til 60 år:

I denne aldersperiode vil både muskelfiberareal og muskelfiber-antal falde markant. For nogle vil det dog stadig være mulighed for at få en god træningseffekt i 50'erne. Endnu flere kvinder vil komme i overgangsalderen.

Fra 60 til 70 år:

Forekomsten af hjerte-kar-sygdomme stiger markant i forhold til de tidligere årtier. Hjerte-kar-sygdomme kan i et vist omfang forebygges med motion.

Har man været godt fysisk aktiv i en længere periode, vil risikoen for livsstilsygdomme og død være klart lavere i 60'erne end for dem, der har været inaktive.

Kroppen er i dette årti mere stiv, hvis man tidligere ikke har gjort noget for at vedligeholde en bevægelighed. Der er stadig store gevinster at opnå både ved styrke og udholdenhedstræning. Der er mange motionsformer, der er populære blandt denne aldersgruppe, men golf er en af de helt store vindere – og man kan stadig træne sig op til at gennemføre bl.a. maraton.

Fra 70 til 80 år:

Aldersgruppen, der har fået betegnelsen »vandrestavsrockerne«. Til trods for at man sagtens kan dyrke motion med højere intensitet end stavgang, er der mange i 70'erne, der slår sig på mere rolig motionsudfoldelse. Søger man den store motionsgevinst, er det vigtigt at få pulsen godt op gerne suppleret med styrketræning.

Fra 80 til 90 år:

Antallet af muskelfibre er nu halveret i forhold til ved fødslen. Det er stadig muligt at få en klar forbedring af livskvaliteten, hvis man begynder at være fysisk aktiv.

Der er mange motionstilbud til ældre i dagtimerne. Muligheden for at forbedre ganghastighed, styrke og balance er stadig til stede, og herigennem vil de fleste ældre kunne opnå en bedre livskvalitet.

Har man dyrket regelmæssig motion igennem hele livet, vil man sandsynligvis være mere selvhjulpen end jævnaldrende.

Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerEn moderne Hammershøi: Unik kunstner du kan investere i

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


3F inviterede Linak-milliardær med til ministermøde om arveafgift

Medie: Danske Bank tilbød guld til russiske kunder - tvivl om whistleblower

Dansk sexlegetøj storsælger i Kina på singles day - en måneds omsætning på en enkelt dag

Advarselssignal: Kæmpe kursmæk til amerikanske børsbabyer

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår

Driftsdirektør forlader Mærsk med øjeblikkelig virkning

Alibaba slog rekorden - solgte for 257 mia. kr. på Singles' Day