Apple taber retssag: Brugt iphone må ikke sælges som ny

336404_16_9_large_366.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
09. dec 2016 KL.14:08
Marketingschefen David Lysgaard kan efter års kamp mod giganten Apple notere en sejr. Apple havde givet ham en iPhone med gamle dele og betegnet den som ny.

Det har retten i Glostrup vurderet er et brud på købeloven. Sagen er principiel, da den sætter spørgsmålstegn ved hele Apples produktionsapparat.

"Efter en samlet vurdering finder retten, at David Lysgaard ved omleveringen havde en berettiget forventning om at modtage et fabriksnyt produkt svarende til det oprindelige køb."

"Da den genproducerede telefon, som David Lysgaard fik leveret, kunne indeholde genanvendte moduler, kan telefonen ikke kvalificeres som en fabriksny telefon," skriver dommeren i sin afgørelse.

Ny telefon var ikke ny

Miseren startede i 2011, da David Lysgaard købte en ny iPhone fra Apples webshop for 4399 kroner.

Men allerede efter et år gik telefonen i stykker, og David Lysgaard sendte den til reparation.

Det var dog ikke enden på problemerne, og David Lysgaard fik en ny telefon efter flere problemer. Men den var ikke ny.

I stedet for at sende kunden, der ifølge loven har ret til at få en fabriksny telefon eller sine penge tilbage, en fabriksny telefon, fik David Lysgaard en såkaldt "refurbished" telefon, hvor dele af den er genbrugt.

Men købeloven foreskriver, at David Lysgaard har ret til ophæve købet og få sine penge tilbage eller få et nyt produkt. Det har retten i Glostrup nu sat en tyk streg under.

Brugte miljøet som argument

I sin argumentation har Apple anført, at det er markant bedre for miljøet at genbruge dele fra defekte eller beskadigede iPhones til at "genproducere" iPhones og iPads.

Samtidig anførte Apple, at telefonen virker, ser ud og opfører sig præcist som en spritny telefon.

Det er dog ikke nok, da en "genproduceret" telefon ikke har den samme salgsværdi som en helt ny.

"Der ses ikke i forarbejderne til købeloven eller på andet grundlag at være holdepunkter for at inddrage miljømæssige hensyn ved vurderingen af, om et omleveret produkt opfylder betingelserne i købeloven," skrives det i dommen.

/ritzau/