Analyse: Kan flygtninge splitte Merkels regeringshåb?

351651_16_9_large_304.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
27. sep 2017 KL.10:30

null

Angela Merkels vej til en ny regering i Tyskland er brolagt med store forhindringer, hvor positionerne i kølvandet på forbundsdagsvalget søndag gradvist er blevet trukket så skarpt op, at risikoen for en dødssejler stiger.

Hendes fjerde kanslerperiode skal umiddelbart baseres på en alliance mellem hendes eget CDU, søsterpartiet CSU fra Bayern samt det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne. Partierne har mange standpunkter, men især ét område skinner igennem i de første sonderinger: Nemlig flygtningepolitikken, hvor yderpolerne trækkes mest præcist op.

De Grønne sætter som ultimativt krav, at der ikke skal være et konkret loft over flygtninge.

”I en koalition med os vil der, som hos CDU og FDP, ikke være en øvre grænse for flygtninge. Det må CSU indstille sig på, hvis muligheden for Jamaica (konstellationens navn, red.) skal sonderes,” lyder det fra partichef Simone Peter til regionalavisen Rheinischen Post.

CSU stiller sig lige så klippefast på, at der skal være en maksgrænse for flygtninge for overhovedet at gå videre. Og Bayern-partiet med den mangeårige chef Horst Seehofer i spidsen er sat under et betydeligt pres for at stå fast på kravet.

CSU tabte over 10 procentpoint af stemmerne i delstaten ved forbundsdagsvalget, hovedparten til højrefløjspartiet Alternative für Deutschland.

Søsterpartiet CSU det største problem


Nederlaget har gjort CSU til Merkels største problem i konstellationen, der har truet den historiske alliance, Union, med CDU, men også truer Horst Seehofer selv, som CSUs frontløber frem mod Bayerns delstatsvalg om et år.

Truslen om at bryde Unionen med CDU var dog kun kortvarig mandag.

Kun en enkelt gang har CSU droppet alliancen. Det var i 1976 hvor daværende chef Franz Josev Strauss efter et ringe forbundsdagsvalg erklærede, at Unionen var opløst – men det holdt kun ganske kort, fordi CDU-lederen Helmuth Kohl truede med at oprette en CDU-partiafdeling i Bayern.

De to søsterpartier har delt Tyskland imellem sig, hvor CDU er repræsenteret i de øvrige 15 delstater.

Uanset fortiden er CSU uberegnelig i disse dage, og det er første skridt for Merkel at få søsterpartiet på sin side igen.

"Et romantisk politisk projekt"

På flygtningeområdet er FDP mindre kategorisk, men går efter en flygtningpolitik a la Canada. Desuden ønsker om en mere erhvervsvenlig politik. Men også FDP vil ikke Jamaica for enhver pris.

”Mange ser nu Jamaica som et romantisk politisk projekt,” lyder det fra partileder Christian Lindner, der også er klar til at gå i opposition, hvis ikke partiet kommer igennem med sine mærkesager.

FDP har prøvet turen som regeringspartner, og kender risikoen. Et kanonvalg på 14,6 pct. af stemmerne i 2009 gav fire år i regering med Merkel, hvorefter partiet røg helt ud af forbundsdagen med 4,8 pct. i 2013. Nu er partiet tilbage og skal derfor spille kortene bedre.

Merkels alternativer – SPD, mindretal eller nyvalg

Skulle Jamaica ende som en romantisk drøm, har Angela Merkel kun mulighed for at søge tilbage til socialdemokraterne i SPD, der siden de første prognoser på valgaftenen kategorisk har sagt nej til at fortsætte i regering.

Men måske er de klar til at bøje sig for at undgå det helt store politiske kaos, hvor Angela Merkel enten må stille sig tilfreds med en mindretalsregering eller ligefrem udskrive nyvalg i utide.

De to sidste muligheder er meget usandsynlige, og heller ikke attraktivt for nogle parter. Kun Alternative für Deutschland og andre fløjpartier kan få gavn af det, fordi det formentlig vil skræmme endnu flere vælgere væk fra de klassiske giganter, CDU og SPD.

"Aus der Ruhe kommt die Kraft," lød det fra Angela Merkel på valgaftnen, da de første markeringer kom på banen. Hun får i høj grad brug for at kunne bevare roen i de næste måneders forhandlinger for at nå i mål med en ny regering.