Analyse: Her er de absolut vigtigste opgaver, der venter på Bidens skrivebord

Podcast: Når Joe Biden sætter sig til rette på kontoret i det Ovale Værelse, skal han formentlig ikke bladre længe i papirerne, før åbenlyse problemer begynder at dukke op: En galopperende corona-krise, en tilhørende økonomisk krise og et historisk splittet samfund må tænkes at være i toppen af bunken. Men kriserne til trods kan Joe Biden meget vel gå hen og blive en succes.

20200430-021936-5_84Mb.jpg
Netop fordi USA står i en række akutte kriser, kan timingen være god for Biden. For alt ser ud til at blive bedre, inden for en overskuelig periode. Det vurderer, Børsens lederskribenter. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Generelt
Eksklusivt for kunder
13. jan 2021 KL.17:00

Trods den åbenlyse hindring med et historisk splittet Amerika og en voldsom sundhedskrise, så er tidspunktet for Joe Bidens indtrædelse formentlig ikke så skidt. Det vurderer Børsens ledende skribenter og korrespondenter – chefredaktør Bjarne Corydon, cheføkonom Steen Bocian, udlandsredaktør Hakon Redder og korrespondent i New York Lasse Ladefoged.

”Når vi kommer hen mod sommeren, ser det økonomiske billede formentlig bedre ud for Joe Biden. Det betyder rigtigt meget for, hvordan han kan manøvrere rent politisk, fordi en stigende beskæftigelse og en faldende ledighed gør mange ting lettere. Det er lettere at lave politiske udspil i medvind end i modvind, og der får han noget hjælp af, at han kommer ind, hvor tingene ser værst ud,” siger Steen Bocian.

Så timingen er måske slet ikke helt ringe?

”Ikke nødvendigvis. For der er grund til at tro, at i takt med at smittetallet falder så kommer der gang i hjulene igen. Det skete også i løbet af sommeren 2020, men blev bremset i efteråret, og det sker formentlig ikke i år.”

Andre temaer end Corona

Børsens korrespondent i New York Lasse Ladefoged er også enig i, at coronakrisen får en altoverskyggende betydning for Bidens præsidentskab i starten, selvom emner som klima og udenrigspolitik også har fyldt.

”Det er corona, der fylder og den tilhørende økonomiske krise(...). Der er stadig mange dødsfald hver dag og den økonomiske krise har sneget sig tilbage i løbet af vinteren. Der er mange amerikanere, der frygter at blive syge, og der er mange – særlig i underskoven af amerikansk erhvervsliv – der frygter at miste deres arbejde.”

Derudover fylder andre opgaver også, vurderer udlandsredaktør Hakon Redder.

”Han skal løse store forventninger med at melde USA ind i verden igen,” siger han og peger på Paris-aftalen.

”Foruden at lægge en national indsats for at få lagt coronaen ned, skal han også gøre en massiv indsats for at få meldt USA ind i verden igen. Han vil melde USA ind i både WHO og WTO, og vil lade USA træde ind i Iran-aftalen igen. Så udadtil er der voldsomt forventninger til, hvad den mand kan gøre,” siger Hakon Redder.

Og her har den 78-årige præsident in spe en trumf.

”Det er den ultimative insider, der afløser den ultimative outsider, som Trump var. Han (Biden, red.) har årtier lang erfaringer med at arbejde på tværs af partierne i Kongressen. Det er nok det største håb, han har for at få noget igennem i de første måneder,” siger Hakon Redder.

Dette afsnit af podcasten Corydon & Co. publiceres som optakt til Børsen Impact 2021 - nytårstraditionen, hvor Børsen sætter et ambitiøst mål for dig: Vi vil komme med den mest præcise prognose for året 2021. Derfor samler vi 20. januar de vigtigste beslutningstagere og de skarpeste analytikere til at høre deres bud på, hvad det nye år kommer til at bringe. Se programmet, og tilmeld dig her.