29-årigt biotekgeni er på Forbes-liste: "Det føles da okay"

Holder bag Biosyntia. Andreas Hougaard Laustsen (th) er på 2017-udgaven af Forbes' anerkendte
Generelt
Eksklusivt for kunder
20. jan 2017 KL.16:11
Biotekgeni. Stifter af et iværksætternetværk. En pris for at være "Danmarks Sejeste Ingeniør" - og nu også en af de 30 mest indflydelsesrige personer i Europa under 30 år på det anerkendte magasin Forbes' liste.

"De har jo ikke rigtig konkretiseret, hvad der ligger til grund, ud over at de nævner, at jeg har startet to biotekselskaber, og at jeg måske har en begyndende indflydelse på modgiftsforskningen inden for slangebid. Men det er jo fedt, at nogen synes, at det, man laver, er godt."

Det er en hurtigtsnakkende men tydeligt ydmyg Andreas Hougaard Laustsen, Børsen fanger over telefonen, inden han en time senere skal være censor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Slanger og vitaminer

Den 29-årige har med sin phd-grad og solide forskerkarriere inden for flere felter allerede et solidt cv. 

Dels, så er han medstifter af Biosyntia, som gennem biologiske processer med bakterier kan fremstille fødevareingredienser i stedet for at gøre det syntetisk.

"Lidt ligesom man kan brygge øl, så kan vi brygge vitaminer," forklarer Andreas Hougaard Laustsen og fortsætter:

"Vi startede Biosyntia i 2012, hvor jeg arbejdede mere eller mindre fuld tid i to et halvt år. I dag er mit engagement i Biosyntia ikke så stort mere."


“Lidt ligesom man kan brygge øl, så kan vi brygge vitaminer”


I dag, forklarer den unge forsker, er hans fokus især på virksomheden Venomab hvor han efter eget udsagn laver "hård forskning" inden for modgifter til slangebid.

"Jeg kigger meget på den sorte mamba og andre neurotoksiske slanger - altså dem, der kan lamme en, hvor man dør, fordi lungerne holder op med at bevæge sig," siger han.

"Nogle samarbejdspartnere i Liverpool har lige sendt mig en masse giftprøver fra afrikanske slanger. Men jeg har også selv været ude at tappe gift fra havslanger på Den Blå Planer, selvom det dog ikke er det, jeg er bedst til," fortæller Andreas Hougaard Laustsen.

Spændende forskning for verdens fattige

At valget lige er faldet på - blandt andet - modgift til slangebid, er en kombination af en del ting for Andreas Hougaard Laustsen.


“Modgift er den eneste behandling, så det er et område, hvor jeg kan gøre en forskel”


"Helt lavpraktisk så er det fordi, det er et negligeret område. Der er fattige mennesker i tropiske egne, der bliver ramt af slangebid, hvor der ikke er modgift til behandling. Og modgift er den eneste behandling, så det er et område, hvor jeg kan gøre en forskel" siger han og fortsætter:

"Derudover, så er det jo fagligt udfordrende og sjovt. Det er et krydsfelt mellem moderne biotek, teknikker og forståelse for slanger, deres gift og proteiner. Samtidig har jeg en god mulighed for at arbejde med mange unge studerende, som er passionerede og elsker at være i laboratoriet."

Mentorkarma

Netop samarbejdet og videregivelse af viden er noget, Andreas Hougaard Laustsen lægger stor vægt på. Han har været mentor på flere iværksætterprogrammer som Venturecup, og flere studerende ser ham i en vis udstrækning som deres læremester.

"Uformelt er der folk, der betragter mig lidt som deres mentor. Det skriver de i hvert fald til mig, når de spørger til karriere, vejledning, hvor de skal tage på udveksling og så videre. Phd-stillinger og studiejob spørger de også til," siger han.


“På en ureligiøs måde tror jeg måske lidt på karma. Giver man tilbage, kommer der noget positivt igen. Om ikke andet, så bliver folk glade, og det er jo fedt.”


Selvom det tager meget tid, siger han, er det samtidig "enormt fedt" og det hele værd, da han selv er enormt bevidst om gevinsten ved den vejledning, han selv modtog som spirende forsker.

"Jeg har selv haft mange gode mentorer, der har guidet mig i at lave en forretningsplan, lave fed forskning - generelt hjulpet mig med de ting, der er gået godt for mig," understreger han og tilføjer:

"På en ureligiøs måde tror jeg måske lidt på karma. Giver man tilbage, kommer der noget positivt igen. Om ikke andet, så bliver folk glade, og det er jo fedt."

Leder eller vejleder?

Mentorrollen i det akademiske miljø er noget, Andreas Hougaard Laustsen for længst har fået ind under huden. Men hvad så, når man har stiftet en virksomhed, som pludselig får ansatte?

"Noget af det vigtigste for mig, i forhold til hvilket kompetencer jeg skal udvikle, er at motivere andre til at synes, det er pissefedt at arbejde. Man kan ikke have gode resultater på mange fronter, hvis man er en enmandshær; der er jo en lang række mennesker, der har været med til at skabe succeserne," siger han.

Rollen som chef for en gruppe ansatte er en markant anderledes oplevelse end at være vejleder og mentor for de studerende, han i dag har gående i sit laboratorium til at udføre forsøg.

"Det er en anden rolle, når man betaler folk for at udføre arbejde. I sagens natur betaler man folk for noget, ingen gider lave - ellers gjorde de det jo frivilligt. De studerende er her jo ikke for min skyld, men for at få en uddannelse og en karriere," siger han og fortsætter:

"Da jeg arbejdede i Biosyntia, fik vi pludselig ansatte, der rykkede teltpælene op i USA og Tyskland for at arbejde fuld tid. Det er tankevækkende; selvom det er fedt at få sådan nogle ind, var jeg altså 25-26 år, mens nogle af de her folk var oppe i 30'erne og lagde hele deres liv om, fordi de troede på vores idé," siger han.

To ekstra projekter - bare fordi

Det er tydeligt, at Andreas Hougaard Laustsen, der til daglig bor i iværksætter-bofællesskabet Nest i København, holder af at have mange bolde i luften.

"Nogle siger, at jeg har mange jern i ilden. Andre siger, at jeg har ild i hjernen," siger han muntert.

Når snakken falder på krydsfeltet mellem forskning og forretning, skifter talestrømmen endnu et gear op, og den 29-årige forsker har allerede flere projekter linet op.


“Nogle siger, at jeg har mange jern i ilden. Andre siger, at jeg har ild i hjernen”


"Jeg har været involveret i et projekt, der hedder Antag, hvor vi - kort sagt - forsker i endokrinologi og peptidhormoner. Det er stadig et forskningsprojekt," siger han og tager en verbal spurt til den næste forretningsmæssige station:

"Et andet projekt, jeg er en del af, er DTU-spinoff'et Chromologics. Lidt i stil med Biosyntia kan vi brygge et rødt farvestof ud fra en svamp. Det, tror vi, kan bruges til både mad, drikke, tekstiler og kosmetik," siger han.

I dag laves rødt farvestof typisk enten syntetisk eller ved hjælp af en bestemt type kaktuslus fra lande som Mexico.

Dermed overholder det hverken veganske, muslimske, jødiske og andre regelsæt, men alt det kan løses ved at producere farvestoffet fra en svamp.

"Kan man lave et rødt farvestof, der ser ud til at være tre gange kraftigere, og som overholder alle de her regler - og som kan laves billigere - er det en god business case," konkluderer den drevne forretningsmandsforsker.

Tid til privatliv

Trods travlheden, siger Andreas Hougaard Laustsen, sørger han for at holde fri og rejse så meget som muligt.

Hans kæreste, som er uddannet læge, bor i øjeblikket i Canada, hvor hun arbejder som skiinstruktør - "den sidste sæson, inden hun ender i hamsterhjulet," griner Andreas Hougaard Laustsen - og senest var han i Indien til en vens bryllup.

"Jeg bruger meget tid til at rejse til eksotiske steder. Nogle gange kan jeg kombinere det med arbejde, andre gange er det bare personlig fornøjelse," siger han.

Blandt de mange steder, han efterhånden har besøgt, er der især ét sted, der taler til både turisten og forskeren i ham.

"Costa Rica har en plads i mit hjerte. Det har verdens højeste biodiversitet, og folket er enormt søde og åbne. Og så var jeg heldig at være i forskningsgruppe i syv måneder med nogle af mest inspirerende mennesker, jeg har mødt i min karriere, der," siger den unge forsker og afslører, at han planlægger at invitere nogle venner dertil i anledning af sin 30 års fødselsdag senere i år.

Først til allersidst i samtalen famler Andreas Hougaard Laustsen en smule: Da snakken falder på hans IQ-kvotient, kommer den forsigtige ydmyghed op til overfladen.

"Altså, jeg har kun fået den testet på sådan en internettest, og det er jo nok næppe det mest troværdige sted. Men den var da over 160..."