Nordjysk gazelle-vinder: Stædig thybo har rejst sig efter minus-år
Leth Beton i Bedsted, Thy, er den hurtigst voksende virksomhed i Nordjylland med en vækst på 900 pct.
Foto: Arkivfoto: Charlotte Elgaard Christensen
Gazeller Af
I Thy kan stædighed være en dyd, og det siges da også om direktør Ole Leth, at når han har sat sig noget for, så er det svært at få ham til at vige fra det.

Det betød, at virkelig skete noget, da ejeren af betonelement-fabrikken Leth Beton i Bedsted Thy åbenbart havde besluttet sig for, at der hurtigt skulle laves om på, at han i 2013 lavede et underskud på små to mio. kr. i sin virksomhed.

Bruttoresultatet på 1,8 mio. kr. i 2013 er i det seneste regnskab for 2016 blevet ti gange så stort - og bundlinjen er ændret fra et minus til et overskud på 10 mio. kr. efter skat.

Væksten på regnskabets øverste linje er på næsten 900 pct. i perioden 2013-17, hvilket sikrer Leth Beton positionen som den hurtigstvoksende af året nordjyske gazeller. Det er netop blevet offentliggjort på Børsens gazellekonference i Aalborg.

Flere års underskud

Faktisk har han en gang før kæmpet sig tilbage. I 2012 blev Leth Beton også nr. ét blandt gazellerne i Nordjylland efter en kraftig vækst i perioden 2008-11 oven på et par minus-år. I 2008 var der endda et underskud på tæt ved 3 mio. kr.

Ole Leth har ikke ønsket at bidrage til denne artikel. Men han venter formentlig, at væksten fortsætter. I hvert fald har han, oplyste Thylands Avis i sommer, købt en grund og er i færd med at udvide produktionskapaciteten.

Ole Leth fortalte til lokalmediet, at fremgangen i hans aktivitet har at gøre med dels højkonjunktur i byggeriet, hvor der er stor aktivitet i disse år, dels at betonelementer er blevet populære.

"Vi har nu mærke at elementer er populære i byggeri. Arkitekterne har fået øjnene op for kvaliteterne," forklarede Ole Leth.

Tredje gazelle-kåring

Tilbage i august var Leth Beton i gang med leverancer af betonelementer til f.eks. Carlsbergs nye hovedsæde, 90 boliger i Ølstykke og 121 lejligheder ved Bella Centret, mens opgaverne i Jylland bl.a. var elementer til opførelse af 85 lejligheder i Aalborg og 20 rækkehuse i Aarhus.

Det er i år tredje gang, at Leth opnår gazelle-status – 2008, 2012 og altså nu i 2017. Og lavkonjunktur i byggeriet har selvfølgelig spillet ind på dén måde, at aktiviteten er faldet, hvorefter det fra et lavere udgangspunkt igen har været muligt at opnå vækst.

Ole Leth har omkring 80 ansatte i sin virksomhed. En tredjedel er montører, der arbejder ude på byggepladserne med opstilling af elementerne.

Der er ingen planer om at rykke fra Bedsted i Thy: "Her bliver vi. Her er den fordel at medarbejderne er dygtige og engagerede i deres arbejdsplads, og har stor opmærksomhed på omkostninger," sagde Ole Leth til Thylands Avis.

Deler overskud med medarbejderne

Leth Beton han har iøvrigt det seneste par år givet medarbejderne en andel af årets overskud. Det betød, at der i 2016 blev uddelt 1,4 mio. kr. i overskudsdeling, året før halvt så meget.

Virksomheden i Bedsted Thy er de senere år blevet bedre til at tjene penge. I 2016 steg bruttoresultatet - omsætning oplyses ikke - med godt 60 pct. til 17,5 mio. kr., mens resultatet af den primære drift blev fordoblet til 13,4 mio. kr. og bundlinjen efter skat gik fra 4,9 til 10,0 mio. kr. 

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu