Gazeller Af
Børsens årlige undersøgelse af den danske vækstelite – gazellerne – er inspireret af den amerikanske økonom David Birch fra Cognetics.

Han beskrev virksomhedsudviklingen i USA således:

I 1950'erne dominerede "elefanterne" – de meget store virksomheder som US. Steel Corp., General Motors Corp. og General Electric Corp.

I 1980'erne overtager "musene" – små virksomheder med højst 20 ansatte bidrager med 20 mio. nye jobs i den private sektor, mens elefanterne afskedigede 4 mio. personer.

I 1990'erne opstår gazellefænomenet – virksomheder, der er store nok til at besidde den nødvendige teknologi for at kunne konkurrere og samtidig små nok til at reagere hurtigt på forandringer.

David Birchs analyse viste, at gazellerne i USA kun tegnede sig for 3 pct. af den amerikanske private sektors arbejdsstyrke, men til gengæld for 70 pct. af de nyskabte jobs i USA.

Den gennemsnitlige amerikanske gazelle havde en levetid på 15 år – resten af virksomhederne i USA havde en gennemsnitslevetid på 12 år, så gazellerne var ikke nødvendigvis nye virksomheder.

Læs: Mest stillede spørgsmål om Børsens gazeller

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu