Tyske banker indfører negative renter på nye privatindlån uanset størrelse

392269_16_9_large_753.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL.19:42

Flere tyske banker har besluttet at indføre negative renter på privatindlån fra nye kunder. Og kunderne skal betale negative renter allerede fra den første euro der står på kontoen.

Det skriver flere tyske og internationale medier.

Som det også er set i Danmark, så har mere end 150 tyske banker indført negative renter på privatindlån, men hidtil typisk kun for indeståender på over 100.000 euro, eller knap 750.000 kr. Nogle banker har dog indført negative renter for indeståender på indeståender over 50.000 euro.

Men nu er der banker, der indfører negative renter for privatkunder, uanset hvor lille et beløb, de har stående.

Negative private indlånsrenter "fra første euro på kontoen"

En af dem er den bayerske andelsbank Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck, der har et indlån på ca. 1,4 mia. euro, eller 10,4 mia. kr.

Banken understreger dog, at de nye regler om "negative renter fra første euro på kontoen" kun gælder for nye kunder i banken, og at det kun gælder for privatkunder. De skal fremover betale 0,5 pct. i rente, hvis de vil have indlån på bankens opsparingskonti uden bindinger.

På sin hjemmeside skriver banken, at beslutningen er taget for at beskytte de eksisterende kunder mod negative renter. Banken skriver også, at der er individuel forhandling om indlånsvilkår med erhvervskunder, og at man kan have en betalingskonto med et indestående på op til 20.000 euro, uden negativ rente.

I Tyskland har privatkunder typisk en betalingskonto, eller girokonto, og en opsparingskonto.

"Ingen bank i verden kan permanent leve af kun at udbetale penge. Minusrenten på 0,5 pct. kommer ikke fra os, men er fastsat af ECB. Når vi får kundemidler ind, så er vi nødt til at parkere dem et sted... Og det er årsagen til at vi i øjeblikket har disse minusrenter," skriver banken på sin hjemmeside.

Negative indlånsrenter uden undergrænse ventes at brede sig

Også sparekassen Kreissparkasse Stendal i det østlige Tyskland, der har ca. 8 mia. kr. i indlån, har indført negative indlånsrenter for nye kunder fra første euro på kontoen. Dog kun hvis kunden ikke har andre engagementer med banken.

Og ifølge den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung overvejer Frankfurter Volksbank, der er en af Tysklands største andelsbanker med et indlån på over 75 mia. kr., at indføre negative renter på op til 0,55 pct. for nye kunder.

Banken oplyser dog selv, at der ikke er truffet en endelig beslutning endnu. Men ifølge den tyske avis overvejer en række banker nu aktivt at sænke den nuværende grænse på typisk 100.000 euro for negative renter for privatkunder.

Det samme siger Friedrich Heinemann, chef for afdelingen for erhvervsskat og offentlig finansiering på Tysklands førende økonomiske forskningscenter, ZEW i Mannheim.

"Nu står ladeporten åben," siger han til nyhedstjenesten Bloomberg. "Vi vil snart se en kædereaktion."

I Danmark har Merkur Andelskasse indført negative renter på private indlån over 250.000 kr., mens blandt andre Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har eller vil indføre negative renter for private indlån over 750.000 kr., og Ringkjøbing Landbobank med en grænse på indlån over 2 mio. kr.