Tryg køber Alka i milliardhandel

355192_16_9_large_12.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
04. dec 2017 KL. 9:30
Opdateret kl. 07.20 - Landets største forsikringsselskab Tryg vil købe fagbevægelsens forsikringsselskab Alka for 8,2 mia. kr. 

Det meddeler Tryg til fondsbørsen mandag morgen. 

"Vi er meget tilfredse med købet af Alka, som vil styrke vores position i Danmark. Alka har leveret en flot kombination af gode finansielle resultater, og en høj vækst drevet af fremragende kundetilfredshed. Alka er på forkant med den digitale distribution, herunder at gøre det enklere at være kunde," udtaler Morten Hübbe, koncernchef i Tryg. 

Opkøbet betyder, at Tryg vil få en markedsandel på ca. 22 pct., lyder det i meddelelsen. 

Den samlede købesum er på 8,2 mia. kr. Overskydende kapital udgør 2,5 mia. kr., som resulterer i en værdi af Alkas forretning på 5,7 mia. kr., lyder det i meddelelsen. 

Fusionssynergier for millioner


Tryg ser fusionssynergier for 300 mio. kr., som vil blive fuldt realiseret i 2021. Effekten i 2019 forventes at være på 75 mio. kr., mens effekten i 2020 forventes at være på 150 mio. kr. 

"Synergier relateret til områder med overlappende kompetencer vil primært blive opnået gennem naturlig afgang på tværs af den samlede forretning," lyder det i meddelelsen. 

Omkostningerne i forbindelse med transaktionen forventes at blive på 250 mio. kr. 

Handlen, der forventes at være gennemført i løbet af første halvår 2018, skal finansieres ved, at Tryg udsteder op til 10 pct. af den nuværende aktiekapital gennem en såkaldt "accelerated bookbuilding" og ved at optage et såkaldt Tier 1-lån på 500 mio. kr. 

Samtidig forpligter Tryghedsgruppen, der er forsikringskæmpens majoritetsaktionær, sig til at tegne alle aktier til 146 kr. pr. aktie. 

Det ekstraordinære udbytte på 1 mia. kr., bliver ikke påvirket af handlen, skriver Tryg. 

Samtidig vil Alkas ca. 380.000 kunder få Tryghedsgruppens medlemsbonus, der de sidste to år har været på 8 pct. af forsikringspræmien. 

Modstand og ja fra FOA

I sidste uge skrev Børsen, at ejerne bag Alka arbejder på at sælge forsikringsselskabet, som ejes af bl.a. LO's medlemsforbund, 3F, FOA, Arbejdernes Landsbank og svenske Folksam. 

Udviklingen i forsikringsbranchen betyder stigende krav til selskaberne inden for bl.a. it-systemer, regulering, håndtering af personfølsomme data og automatisering, lyder det fra Kim Simonsen, bestyrelsesformand i Alka og formand for HK, der er en af Alkas største aktionærer. 

"Det kræver, at Alka har en ejer, der har størrelsen, den nødvendige kapital og viden til at bringe selskabet godt ind i fremtiden. For den nuværende ejerkreds har det været væsentligt, at en fremtidig ejer har interesse og mulighed for at give Alka endnu bedre udviklingsmuligheder, end den nuværende ejerkreds har, og det har Alka fået med Tryg som ejer. Alka’s engagerede og dygtige medarbejdere vil derfor fortsat have positive fremtidsudsigter," udtaler han i en pressemeddelelse.

Lørdag bekræftede Tryg, at selskabet var i dialog med Alka om et muligt opkøb. Både lørdag og søndag var der også mødeaktivitet i flere fagforeninger. 

Bl.a. holdt 3F, HK og Dansk Metal ekstraordinære hovedbestyrelsesmøder søndag, mens FOA's hovedbestyrelse allerede lørdag sagde ja til at sælge deres aktiepost i en samlet handel. 

Formand afviser stort præmiehop

Fredag advarede de tre LO-forbund – Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund mod et salg.

Kim Simonsen understreger, at handlen ikke får indflydelse på kundernes forsikringsforhold. 

"Tryg ønsker at fortsætte Alka’s forretningsmodel med at tilbyde konkurrencedygtige priser til forbundsmedlemmerne. Vi har i forbindelse med salget fået sikkerhed for, at præmien på vores medlemmers nuværende forsikringer en årrække ikke stiger mere end pris - og skadeudviklingen eller individuelle forhold tilsiger," siger han. 

Alka Forsikring blev grundlagt i 1903 og sidder på 4 pct. af det danske marked for skadeforsikring, mens Tryg er størst med ca. 18 pct. af markedet fulgt af Topdanmark, som ligger på 17 pct.