Tre års afdækning: Her er de 22 vigtigste artikler i udbyttesagen, der kostede ATP-topchefen jobbet

373065_16_9_large_607.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
24. dec 2018 KL.11:14
Det startede med en dom mod to unavngivne “danske” banker i Schweiz i 2015, som Børsen blev opmærksom på, da sagen om påstået milliardsvindel mod Skat brød løs samme år.

Afdækningen af storbanker og kapitalforvalteres manøvrer med aktier omkring udbyttetidspunktet kulminerede foreløbigt med ATP-topchef Christian Hyldahls afgang mandag 28. november.

Her er de vigtigste artikler om den komplekse udbyttefinte, som anslås at have kostet milliarder i manglende skatteindtægter for de europæiske statskasser - inklusiv den danske:

2015:

Dom afslører SEB og Nordea - søgte uretmæssigt om refusion af udbytteskat

(28. august 2015) 

En dom fra maj 2015 fra den schweiziske højesteret fortæller om to danske banker, der uretmæssigt har søgt om refusion af udbytteskat. Kilder i Schweiz kan fortælle, at der er tale om de danske afdelinger af Nordea og SEB.

Annika Falkengren er chef for SEB, der hvert år tjener millioner på aktieudlån i udbyttesæsonen. Foto: PR.


SEB tjener kassen på tvivlsom skattefinte

(8. september 2015)

Storbanken SEB hjælper i stor stil investorer med at slippe billigere i udbytteskat. Metoden er i strid med dansk og svensk lov, mener eksperter.  
Lånecirkus slår milliardhul i statskassen

(11. september 2015)

Investorers spekulation i at udlåne danske aktier for mere end 70 mia. kr. kan have kostet staten 1 mia. kr. Det ligner skattespekulation, siger eksperter.  
2016:Storbanker flår skat med lyssky aktieudlån


(11. juli 2016)

Goldman Sachs, Merrill Lynch og andre internationale storbanker har i årevis tjent penge på en manøvre, hvis formål alene ser ud til at være at berige investorer og bankerne selv på bekostning af den danske statskasse, kan Børsen fortælle i samarbejde med det amerikanske medie Propublica. 
Skatteministeriet uvidende om bankers udbyttehandler

(12. juli 2016)

"Skatteministeriet og Skat er på nuværende tidspunkt ikke vidende om sådan en praksis," skriver ministeriet i en mail til Børsen.


I Skatteministeriet og Skat under Karsten Lauritzen kender man i 2016 ikke til bankernes udbyttefinte. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix


Politikere frygter: Lyssky aktieudlån fortsætter i 2016

(13. juli 2016)

På trods af udbytteskandalen i Skat i 2015 ser investorer stadig ud til at forsøge at undgå skat ved hjælp af aktieudlån. S og V kræver svar fra minister. 

Nordea afsløret: Leverede 2,5 mia kr til omstridt aktiefinte

(28. juli 2016)

Nordea har i stor stil lånt aktier ud til udbyttehandler – bl.a. en milliardtransaktion med svenske aktier i 2013.


ATP’s nye topchef tog del i skattekarrusel

(29. november 2016)

Den nyudnævnte ATP-chef Christian Hyldahl, der skal starte 1. januar, var ansvarlig for Nordeas udbyttehandler med schweiziske aktier i 2006 og 2007.
Ny ATP-boss forsvarer udskældt udbyttefinte

(13. December 2016)

Christian Hyldahl forsvarer i et interview udbyttehandlerne, men hævder, at han ikke har kendskab til flere end dem, der er offentligt kendt.
2017:

ATP-topchef: Skattehandler er blevet for risikable

(11. Januar 2017)

Den nytiltrådte ATP-topchef, Christian Hyldahl, vil som udgangspunkt ikke foretage handler i ATP, som dem han foretog i 00’erne. Risikoen for at kommer i klemme på grund af en ny fortolkning af loven er blevet større.

"Det vil sige, at når vi skal identificere en investering, som giver et attraktivt afkast og er inden for loven, så skal vi vurdere risikobilledet. Det er dels finansielle risici, men også andre typer risici. Det kan være lovgivningen, og det kan være skat, og der vil vi være mere konservative i vores risikovurdering end for ti år siden."
Minister er klar med værn mod ny udbyttefusk

(29. juni 2017)

Nye regler skal forhindre svindel med udbytteskat, men det er tvivlsomt, om den vil lukke for storbankernes udbyttefinte.
2018:

Storbanker brugte Danmark til at score schweiziske udbyttemilliarder

(24. Oktober 2018)

Børsen kortlagde, hvordan ikke kun SEB og Nordea, men også Macquarie, Fortis og Morgan Stanley brugte Danmark til at snuppe udbytteskatteindtægter fra Schweiz.

Nordea ramt af ny udbyttesag: Banken brugte skattefinte i milliardfond hos Nykredit

(14. november 2018)

Nordea fortsatte i længere tid end hidtil kendt med udbyttefinte gennem en til lejligheden oprettet fond hos Nykredit.
Finanstilsynets formand sad i bestyrelse for fond brugt i udbyttefinte

(15. november 2018)

Finanstilsynets nuværende formand, David Lando, sad i bestyrelsen for fonden, der var oprettet af Nykredit.
ATP-boss afviste eksistens af ny udbyttesag fra sin Nordea-tid

(16. november 2018)

Christian Hyldahl forklarer, at han havde glemt fonden i Nykredit, og at han ikke kan huske, hvorfor man valgte den konstruktion.
Nykredit i kovending: Kendte til formål med udskældt fond

(19. november 2018)

Nykredit indrømmer, at en række medarbejdere kendte til formålet med Nordea-fonden.
Nordea i ny udbyttesag: Lavede fransk finte

(21. november 2018)

Nordea indrømmer efter en henvendelse fra Børsen, at banken også har foretaget de kontroversielle udbyttehandler med franske aktier.
Nordea tilbød hjælp til at omgå b��rsregler

(26. november 2018)

Samme afdeling i Nordea, som foretog udbyttehandlerne, tilbød også kunder hjælp til at omgå børsreglerne.
Christian Hyldahl siger op som ATP-topchef: Dele af omverdenen har ikke tillid til mig

(26. november 2018)

Christian Hyldahl stopper som ATP-chef. I løbet af dagen kommer det frem, at bestyrelsen var ved at miste tilliden til ham på grund af sagerne, der blev ved med at dukke op.Morgan Stanley bestilte fem suspekte fonde hos Nykredit

(30. november 2018)

Ligesom Nordea ville Morgan Stanley bruge en fond i Nykredit til handler med schweiziske aktier. Formålet var sandsynligvis skattedrevet, siger Nykredit.1_47575_picture_4197_1.jpg
Erhvervsminister Rasmus Jarlov mente ikke, at Finanstilsynets formand, David Lando, havde gjort noget galt i bestyrelsen for fond, som Nordea benyttede til udbyttespekulation.-Philip Davali/Ritzau ScanpixMinister ser ingen huller i Landos redegørelse

(7. december 2018)

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er tilfreds med de svar, som Finanstilsynets formand, David Lando, er kommet med i udbyttesag.
Fantomaktier skaber frygt for ny udbyttefusk

(10. december)

Statskasserne i både Tyskland og Frankrig ser ud til at være blevet ramt af en ny form for udbyttehandler mellem en række storbanker, hvor der angiveligt er krævet refusion af udbytteskat, der ikke var betalt.