Svensk stjerneadvokat finder en række mangler hos Nordea

328263_16_9_large_740.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
20. jul 2016 KL.12:20
Der er en række mangler i Nordea Luxembourg i forbindelse med forebyggelse af hvidvask og på skatteområdet.

Sådan lyder konklusionen fra Mannheimer Swartlings svenske stjerneadvokat Biörn Riese, som har bistået storbanken i forbindelse med den interne Panama-undersøgelse.

”Compliance-funktionen har efterspurgt flere ressourcer, men dette er ikke blevet adresseret af ledelsen i Luxembourg,” siger Björn Riese under et pressemøde i Stockholm onsdag.

Nordeas topchef, Casper von Koskull, erkender, at banken har underestimeret behovet risikostyring og kontrol tidligere.

”Men nu er der ingen øvre grænse,” siger han.

Gransker 68 kunder

Af rapporten, som blev fremlagt onsdag morgen, fremgår det, at 68 offshorekonstruktioner har behov for en yderligere analyse ”for at kunne bekræfte at de egentlige ejere af konstruktionerne har fulgt Nordeas retningslinjer for at forhindre skatteunddragelse”.

”Der er 68 tilfælde som vi skal undersøge videre. Vi ser på disse, fordi der f.eks. har været en frase i en mail eller brug af kreditkort, som kan være af privat karakter, og vi mener, at det bør klargøres,” siger den nuværende chef for compliance-afdelingen, Johan Ekwall.

Fem af kunderne som har fået deres konto spærret har nordisk pas, men Ekwall oplyser, at ingen er amerikanske statsborgere.

For øjeblikket arbejder finansmyndighederne i New York, DFS, på en undersøgelse af Panama-papirerne, hvor Nordea er én af 13 storbanker som har fået spørgsmål efter det omfattende læk af dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Björn Riese mener, at Nordeas ledelse, gennem enkelte personer, kendte til brugen af offshorekonstruktioner ved afdelingen i Luxembourg.

”En udfordring er, at der kun eksisterer kortfattede referater fra Luxembourg. Derudover har forum for strategi været kvartalsvise møder uden referater,” siger han.