Stort gennembrud for dansk crowdfunding-platform

290029_16_9_large_791.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
03. sep 2014 KL.15:40
Den danske crowdfunding-platform Lendino har netop fået tilladelse fra Finanstilsynet til at drive virksomhed i Danmark. Bestyrelsesformand i Dansk Crowdfunding Forening kalder det den spæde start på et seriøst alternativ til den etablerede finansindustri. 

Lendino er en virksomhed stiftet i 2013, der stiller en online låneplatform til rådighed for låntagere og långivere.

Portalen kan kort beskrives som en markedsplads for lån, hvor private og professionelle investorer kan låne direkte til kreditværdige virksomheder.

Processen med at få tilladelse til at drive virksomhed fra Finanstilsynet har været langvarig blandt andet, fordi crowdfunding af lån til virksomheder har et juridisk set-up, som ikke før er set herhjemme.

Øget tillid til branchen

Andreas J.H. Christensen, økonomidirektør i Lendino, beskriver virksomheden som et alternativ til at gå i banken og låne penge på traditionel vis. Han glæder sig over godkendelsen fra Finanstilsynet.

”Det er et signal fra myndighedernes side om, at alternative finansieringsformer også skal have plads på den danske lånescene, siger Andreas J.H. Christensen.  

Han fortæller, at det er et område, der traditionelt ikke har været særlig reguleret, men som nu ser ud til at ændre sig.

"Det ser vi meget positivt på. Det giver noget tillid til industrien, at Finanstilsynet nu går ind og regulerer branchen. Det giver også noget sikkerhed til brugeren, fordi de ved, hvilke regler vi skal leve op til, forklarer Andreas J.H. Christensen. 

Virksomheder, der ønsker at finansiere sig via Lendinos platform, bliver kreditvurderet af Lendino. Kan virksomheden godkendes fastsætter Lendino den rente, som lånet udbydes til. Herefter er det muligt for private og professionelle investorer at investere helt ned til kr. 1.000 i en virksomhed.

Et vigtigt skridt

Frederik Ploug Søgaard, bestyrelsesformand i Dansk Crowdfunding Forening mener, at Lendinos godkendelse åbner op for et kæmpe potentiale. Han ser det som første skridt mod, at det bliver mere legitimt at bevæge sig i ind på denne form for finansiering.

”Det er et stort gennembrud og rigtig flot, at de har fået godkendelsen. At vi nu har vores første platform med denne form for låneaktivitet på banen er et kæmpe skridt i den rigtige retning,” lyder det fra Frederik Ploug Søgaard.

Stadig uforløst potentiale

Bestyrelsesformanden peger dog på, at der stadig er lang vej igen før branchen for alvor får god vind i sejlene, da den store udfordring for branchen i øjeblikket er at få samlet mere opmærksomhed omkring lånecrowdfunding-platforme, der er på historisk fremmarch særligt i England.

”Potentialet er stort, men det er et spørgsmål om at ændre hele vores finansieringskultur i Danmark. Det danske marked skal få øjnene op for at muligheden findes,” siger bestyrelsesformanden. 

Lendino har i maj 2014, med Finanstilsynet godkendelse, udbudt et lån til virksomheden Retap, der producerer miljøvenlige designerflasker. Lånet betød, at Retap kunne  finansiere en ekspansion på det amerikanske marked.  Ifølge Lendino har lånet sikret et fornuftigt afkast til de långivere, der deltog i crowdfundingen.