Siden 2015 er arbejderbanks indlån steget med 48,5 pct: "Vi kan ikke fortsætte ned ad den sti, vi er på vej ned ad nu"

396314_16_9_large_414.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL.12:14

De har været her siden i sommer, og de kommer formentlig til at brede sig.

De negative renter blev først indført af Anders Dam i Jyske Bank. Siden har flere banker fulgt trop, og snart kan Arbejdernes Landsbank blive en af de næste i rækken. 

“At man bruger banken til parkeringsplads bliver vi nødt til at gøre et eller andet ved på et tidspunkt. Jeg siger ikke, at vi har truffet beslutningen, men jeg bliver nødt til at prøve at finde en vej. For vi kan ikke fortsætte ned ad den sti, vi er på vej ned ad nu,” siger ordførende direktør Gert Jonassen, efter han tidligere onsdag har offentliggjort regnskab. 

Her fremgår det, at bankens indlån steg med 7 pct. i løbet af sidste år. Men kigger man helt tilbage til 2015 er tallet steget med hele 48,5 pct.
Ifølge Gert Jonassen får minusrenter til privatkunder hos konkurrenterne kunderne til at søge mod Arbejdernes Landsbank.

“Fordi man føler, at vi er en stabil spiller lander mange af pengene her. Det er ikke holdbart. Selvom det gør vanvittigt ondt at diskutere det, så er det ikke holdbart,” siger han.

Skal udvikle model

I dag er der ifølge Børsens gennemgang 15 banker, der har indført minusrenter til privatkunderne. Der er lavet flere modeller i de forskellige banker, men den mest almindelige model betyder, at man som privatkunde skal betale en rente på 0,75 pct. for beløb over 750.000 kr. 

“Jeg er mere åben overfor det nu (negative renter, red.), fordi nu er vi i en situation, hvor omgivelserne faktisk presser os til at gøre noget. For hvis jeg skal gøre noget, så skal det selvfølgelig være ansvarligt overfor kunderne. Men det skal selvfølgelig også være ansvarligt overfor banken. Jeg kan ikke fortsætte den her rejse,” siger Gert Jonassen og fortsætter: 

“Hvordan vi vil lave en model for det må tiden vise.”

En ny normal

Eksperter har tidligere vurderet overfor Børsen, at de negative renter i løbet af i år vil brede sig til alle landets banker.

“Nu, hvor de fleste største institutter har lagt linjen, er der ikke rigtigt noget, der bør holde de andre mindre banker tilbage. Jeg tror, det vil blive normalen i 2020 med negative renter til privatkunder,” lød det fra Anders Vollesen, aktieanalytiker i Jyske Bank i januar.

Nicholas Rohde, der er bankekspert i firmaet Bankresearch vurderede ligeledes, at alle danske banker vil sende minusrenterne videre til privatkunderne.

“De negative renter til privatkunder vil formentlig brede sig til de andre banker,” sagde han.