Sexfirma solgte på papiret byggematerialer for millionbeløb: Her er Danske Banks franske hvidvasksag

375075_16_9_large_84.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
11. jan 2019 KL.15:54

Danske Bank har fredag meldt ud, at en fransk domstol har sagt, at de igen forventer at sigte Danske Bank i en hvidvaskefterforskning.

Sagen tager sin begyndelse i 2013, hvor den amerikanske forretningsmand Bill Browder, som står bag kapitalfonden Hermitage Capital Management, anmelder Danske Bank i Frankrig. Browder efterforsker den såkaldte Magnitskij-sag, hvor 230 mio. dollar, ifølge ham, blev stjålet fra den russiske statskasse og ført ud af landet via flere forskellige banker herunder Danske Bank i Estland.

Browder mener at have beviser for, at en del af pengene er blevet hvidvasket gennem Danske Banks estiske filial, som har været centrum i hvidvasksagen, som er blevet rullet ud gennem de sidste par år. I alt har 16 lande åbnet efterforskninger af Magnitskij-sagen. I Browders anmeldelse skrev han, at 23 mio. euro fra Magnitskij-sagen var endt i Frankrig fra Danske Banks estiske filial.

I oktober 2017 valgte de franske myndigheder at sigte Danske Bank for medvirken til hvidvask, men deres status blev dog senere ændret til, at de var såkaldt assisteret vidne.

Dengang drejede det sig om transaktioner for 15 mio. euro svarende til omkring 112,5 mio. kr., som skulle være foregået i perioden 2007 til 2011. Pengene skulle være gået fra kontoer i den estiske filial og derefter endt op i Frankrig.

Danske Bank meldte selv ud i dag, at den franske domstol i et brev har udvidet omfanget til at omfatte transaktioner i perioden 2007 til 2014, og at beløbet nu er på omkring 28 mio. euro svarende til 209 mio. kr.

”I januar 2019 modtog Danske Bank et brev fra en undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, hvori banken blev indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask af penge hidrørende fra skatteunddragelse, og hvori det er anført, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken,” skrev Danske Banks pressechef, Kenni Leth, i dagens pressemeddelelse, men påpeger, at det er for tidligt at sige, om en evt. ny sigtelse også handler om medvirken til hvidvask.

Sexfirma solgte byggematerialer

Èt af de firmaer, som, ifølge Browder, bliver efterforsket i den franske sag, er Argenta Systems, som havde konto i Danske Banks estiske filial. Argenta er, ifølge Browder, central i sagen, da det er det selskab, han mener, der har overført de 23 mio. euro fra Magnitskij-sagen til kontoer i Frankrig. Browders gennemgang af Argenta Systems viser flere transaktioner, som, ifølge ham, er mistænkelige.

Et hollandsk firma skulle på papiret have solgt byggematerialer for omkring 200.000 euro svarende til ca. 1,4 mio. kr. til Argenta Systems. Men det hollandske firma, Scala Agenturen, var dog ikke et byggefirma, men et selskab som solgte sexlegetøj, ifølge Browder.

Et andet eksempel, der også involverer Argenta Systems, er et fransk firma, Oeno Alliance, som også på papiret skulle have solgt byggematerialer til Argenta Systems. Oeno Alliance var dog registreret som et selskab, der handlede med vin.

Udmeldingen fra Danske Bank kommer efter, at Bill Browder indkaldte til et pressemøde på Christiansborg torsdag. Her fortalte han, at han mener, at Danske Bank har løjet under afhøringer i Frankrig. Det skulle, ifølge Browder, være den daværende chefjurist i Danske Bank, Flemming Pristed, og den nuværende juridiske chefrådgiver, René Nielsen, der skulle have løjet.

Dette afviste Danske Banks pressechef Kenni Leth dog.

På baggrund af oplysningerne anmodede Hermitage Capital Management den 20. december 2018 de franske myndigheder om at genoverveje Danske Banks juridiske status i sagen, så de igen blev sigtede i sagen frem for assisteret vidne. De franske myndigheder sendte så i januar et brev til Danske Bank, hvor de skrev, at de forventede at rejse sigtelse mod banken.

Magnitskij-loven


Bill Browder har i flere år efterforsket Magnitskij-sagen. Sagen begyndte i 2007, da Browder var leder af kapitalfonden Hermitage Capital Management i Rusland, og han mener, at russiske embedsmænd uretmæssigt overtog nogle af hans selskaber og gjorde krav på 230 mio. dollar i skat fra den russiske stat, og derefter førte pengene ud af landet.

En af hans medarbejdere, Sergei Magnitskij, startede, ifølge Browder, med at efterforske sagen men blev anholdt i 2008 og døde i russisk fængsel knap et år efter.

Siden har Browder rejst verden rundt for at få indført den såkaldte Magnitskij-lov, som er en sanktionsliste over folk, som, ifølge Browder, har været medvirkende til hele sagen om Sergei Magnitskij. Bl.a. har USA og Storbritannien indført Magnitskij-loven. Han har også været i Danmark for at udbrede budskabet.