S&P spår risici ved Deutsche Bank-toppens spareplan: Forsinkelser kan hæmme

384607_16_9_large_235.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
16. jul 2019 KL.11:49

null

Deutsche Banks enorme strategiplan har været en tur under luppen hos et af verdens største kreditvurderingsbureauer S&P Global Ratings.

"Vi ser den strategiske meddelelse som en logisk og nødvendig reaktion på de dybere udfordringer i markedet, som Deutsche Bank nu står i og vi ser nedskærings- og geninvesteringsplanerne som eksekverbare, om end ikke uden risiko," skriver S&P Global Ratings i en ny analyse.

Her fastholder kreditvurderingsbureauet Deutsche Banks såkaldte rating på BBB+/A-2.

Kreditvurderinger er vigtige for banker i hele verden, fordi de har stor indflydelse på, hvilke vilkår banker kan udstede obligationer under eller på andre måder låne penge på det internationale marked.

For nylig besluttede Deutsche Bank at lukke sine globale aktieaktiviteter og vil samtidig skrue markant ned for sine aktiviteter som investeringsbank. Derudover vil den tyske storbank sænke omkostningerne med 25 pct., mens kerneindtægterne skal vokse med 10 pct., og der skal investeres 13 mia. euro i teknologi inden 2022.

Planen betyder bl.a., at 18.000 stillinger bliver nedlagt.

I de næste kvartaler vil S&P Global Ratings holde øje med Deutsche Bank, da kreditvurderingskæmpen ser risici i forbindelse med eksekveringen, hvor meget afhænger af tiltag i 2019 og 2020, lyder det. 

"Mens det nuværende ledelseshold har demonstreret sin evne til at skære i omkostningerne, afhænger den forventede forbedring i lønsomheden af en dyb og bred indsats for at redesigne infrastruktur og processer samtidig med, at investeringsbankforretningen skal skrues markant ned. På trods af ledelsens bedste indsats kan forsinkelser hæmme eksekveringen. I de næste kvartaler holder vi nøje øje med, hvordan banken klarer sig i forhold til sine mål, og i hvilket omfang de tabte indtægter fra store nedskæringer i aktieaktiviteterne og investeringsbankforretningen er mindre end, hvad ledelsen i øjeblikket forventer," skriver S&P Global Ratings. 

Svagt miljø kan undergrave indtægter

Det er dog ikke kun den tyske storbanks ledelse med topchef Christian Sewing i spidsen, der kan gøre det vanskeligt for banken at nå i mål.

For ifølge S&P står europæiske banker over for et hårdt økonomisk miljø, og hos ratingkæmpen ser man ingen grund til at tro, at det svage indtægtsniveau vil blive bedre i de kommende år, selvom der kan være vækst i nogle områder.

Ifølge S&P betyder det, at bankerne - og især dem med de svageste indtægter - skal refokusere og radikalt ændre deres forretningsaktiviteter, for at de bliver mere omkostningseffektive. 

"I vores optik kommer hovedudfordringen fra det svage miljø, der kan undergrave indtægterne samtidig med risikoen for, at banken ikke vil være i stand til at realisere omkostningseffektiviseringerne så hurtigt som planlagt," skriver S&P Global Ratings. 

Ratingkæmpen understreger dog samtidig, at troværdigheden i Deutsche Bank-ledelsens evne til at eksekvere er blevet meget forbedret over det seneste år. 

Opgradering er fjern mulighed 

Udover kreditvurderingen sætter S&P Global Ratings Deutsche Banks såkaldte outlook til stabil. Den anerkender de udfordringer, der er i hvad ratingkæmpen kalder den "dybe og svære omstrukturering”.

"Udfordringerne bliver øget af det svage økonomiske miljø og reguleringen, der hele tiden udvikler sig, især for investeringsbankaktiviteter. Vi forventer dog, at ledelsen vil levere på de initiativer, de kan kontrollere, og at nøglekunder og interessenter fortsat vil støtte op om banken. Det vil hjælpe banken med at minimere tabte indtægter i de næste to år," skriver S&P Global Ratings.

Kreditvurderingsbureaet uddyber med, at den langsigtede vurdering kan blive sænket inden for de næste 12-24 måneder, hvis der f.eks. opstår tvivl om, hvorvidt ledelsen kan nå målene for lønsomhed i 2022.

"Det vil være mest sandsynligt, hvis ledelsen træder ved siden af, eller hvis omstruktureringen bliver dyrere eller mere forsinket end forventet, men vil sandsynligvis skyldes et endnu mere ugunstigt miljø, som vil presse indtægterne alvorligt," lyder det i analysen, som fortsætter: 

"I øjeblikket vurderer vi, at en opgradering er en fjern mulighed i de kommende 12-24 måneder, hvis man ser på omstruktureringens størrelse. Vi vil formentlig i højere grad se, at solid levering på strategien ved slutningen af 2020 er understøttende for den eksisterende rating mere end, at det mindsker kløften i forhold til konkurrenterne."