Rente spist op af gebyr i Danske Bank

261328_16_9_large_170.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
05. jul 2013 KL. 8:15
Kunderne i en afdeling i Danske Invest har fået et besynderligt tilbud: Betal 0,63 pct. i omkostninger for en forrentning på 0,63 pct. før skat.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det spøjse tilbud om en nulforrentning ramte i forgårs de kunder, der har placeret deres penge i investeringsforeningen Flex Invest Fri.

18,5 mia i obligationer

Flere har beskrevet det som en ren pengemaskine, fordi banken havde placeret 18,5 mia. kr. i den del af foreningen, som investerer i korte, danske obligationer.

Men efter at Jyllands-Posten har henvendt sig til banken med spørgsmål om nulforrentningen er den effektive forrentning sat op til 0,89 pct., og den samlede formue er sænket til 17,5 mia. kr.

Ryster på hovedet

Alligevel ryster porteføljepleje- og rådgivningsselskabet Miranova på hovedet.

"Jeg undrer mig over, at man rådgiver sine kunder til en investering med et forventet nulafkast. Især når banken jo har bedre produkter stående på hylden i form af højrentekonti," siger Jesper Dall, formueforvalter og partner i Miranova, til Jyllands-Posten.

Også Peter Løchte Jørgensen, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, kritiserer set-up'et.

"Det illustrerer, at der ikke er tale om bankrådgivere, men om sælgere. Der ligger så mange penge i sådan en forening, fordi banken tjener flere penge her," siger Peter Løchte Jørgensen til Jyllands-Posten.

Køb ikke obligationer i foreninger

Opfordringen fra den århusianske professor er, at danskerne ikke bruger investeringsforeninger til at købe obligationer, for både i Danske Bank og andre banker æder omkostningerne meget store lunser af afkastet.

Danske Bank forsvarer prisen på produktet med, at afdelingen kun er én ud af fire i Flex Invest Fri, og at det kun giver mening at vurdere det hele samlet.