Regnskab har kostet Topdanmark 3 mia kr - analytikere vender tommelfingeren nedad

394860_16_9_large_590.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
24. jan 2020 KL.18:33

Selv om Topdanmark leverede et regnskab for 2019 som var bedre end forventet, så faldt forsikringsaktien både i går og i dag.

Torsdag faldt aktien med 10,80 kr., eller 3,1 pct., og fredag er aktien faldet yderligere med op til 22,80 kr., eller 6,7 pct. Dermed er markedsværdien af forsikringsselskabet på to dage blevet reduceret med godt 3 mia. kr.

Årsagen til at regnskabstallene for fjerde kvartal var bedre end analytikerne havde forventet var, at Topdanmarks investeringsafkast var bedre end forventet. Men det er ikke noget, som analytikere eller investorer lægger stor vægt på, fordi investeringsafkast altid er uforudsigelige.

Men den egentlige forsikringsdrift, og indtjeningen på Topdanmarks pensionsforretning, var skuffende. Og efter at have set nærmere på regnskabet har fire banker reduceret anbefalingen på Topdanmark-aktien.

Danske Bank og Nordea har ændret anbefalingen fra køb til hold, mens ABG Sundal Collier og SEB har ændret anbefalingen fra hold til sælg.

Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker hos Sydbank, understregede overfor Børsen torsdag, at han mener, at aktien er for dyr.

"På overfladen ser regnskabet fornuftigt ud, og bundlinjen er klart bedre end koncensus-forventningerne. Men det er stort set kun drevet af et investeringsresultat, især på aktieinvesteringer, der er bedre end forventet," sagde Mikkel Emil Jensen, der fortsatte:

"Det er egentlig ikke så overraskende, for vi så det samme med Trygs regnskab i forgårs. Men investeringsresultater er altid volatile, og det er derfor typisk ikke noget, som investorer hverken vil belønne eller straffe et forsikringsselskab for."

Topchefen er tilfreds med sidste år

Topdanmarks nettoresultat i fjerde kvartal landede på 431 mio. kr. mod analytikernes forventninger på 399 mio. kr., imens faldt det forsikringstekniske resultat med 136 mio. kr. til 275 mio. kr. i fjerde kvartal. Her lå analytikernes forventninger højere, nemlig på 338 mio. kr.

Topdanmarks topchef, Peter Hermann, er dog selv godt tilfreds med resultaterne for det forgangne år.

"Vi er rigtigt godt tilfredse med den brede fremgang, vi havde i 2019, og synes, at et resultat på 1,5 mia. kr. er rigtigt fornuftigt, også fordi vi er midt i en stor transformationsfase i forhold til serviceringen af vores kunder og nye it-systemer og processer," sagde Peter Hermann til Børsen Pro efter præsentationen af regnskabet.

Han erkender dog, at der også er udfordringer i horisonten.

"Vi driver jo både skade- og livsforsikring, og vi er i 2019 blandt andet blevet ramt af flere skader, færre afløbsgevinster og den faldende rente på syge- og ulykkesforsikringer. Men det er et produkt, der er relateret til vores pensionsforretning. Og det er jo velkendt, at syge- og ulykkesforsikringer er konkurreret i bund på pensionsmarkedet, så det er selvfølgelig noget, vi vil arbejde med at få en bedre balance på i 2020, men det er ikke noget, vi kommer direkte til at tjene penge på," lyder det fra Peter Hermann.