Præsident suges ind i kæmpe iransk bankskandale

Finans
Eksklusivt for kunder
05. okt 2011 KL.21:20
Den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejads computere skal gennemtjekkes, efter at der er blevet rejst mistanke om, at han kan være involveret i den største sag om banksvindel i Irans historie.

Det skriver CNN.com.

Det iranske parlament har på foranledning af Ayatollah Sayyed Ali Khamenei bedt en nedsat kommission om at inddrage Ahmadinejad i den forestående undersøgelse.

Der skulle angiveligt være svindlet for mere end 2,5 mia. dollar (14 mia. kr).

Regeringen involveret

To iranske økonomer, som CNN har talt med, siger samstemmigt, at der må have været medlemmer af regeringen involveret for at svindelnummeret kunne lykkes. Men om det er præsidenten selv, vil de ikke gætte på.

Den ene, Dr. Behrooz Hady Zonooz fra Teheran, forklarer, at Ahmadinejads chefrådgiver, Esfandiar Rahim Mashaei, er hovedmistænkt i sagen.

Mashaei brugte sin indflydelse til at hjælpe Amir Mansoor Khosravi med at få de nødvendige tilladelser til at åbne en privat bank, Bank Arya.

"Mere end 10 gange har han skrevet breve til vigtige personer i bankverdenen," siger Behrooz Hady Zonooz til CNN.

Sagen omhandler en lang række ulovlige kreditter, og indtil videre er syv statsbanker blevet involveret i sagen og 22 personer er blevet anholdt. Tre højtstående bankchefer har måttet forlade deres job.

Ahmadinejad benægter dog alle anklager og afviser også, at medlemmer af hans regering skulle have deltaget i svindlen. Hans støtter peger på, at det er politiske modstandere, der har rejst sagen for at sværte præsidentens navn og rygte til.

Samtidig holder han stædigt fast i Esfandiar Rahim Mashaei som sin chefrådgiver, da hans ældste søn giftede sig med Mashaeis datter i 2008.

Selvom 2,5 mia. dollar ikke lyder af alverden, så svarer det til 0,8 pct. af Irans BNP.