Politiet har sigtet Thomas Borgen og ransaget hans hjem

null

381073_16_9_large_725.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
07. maj 2019 KL.15:50
Danske Banks tidligere topchef Thomas Borgen er blevet sigtet personligt i sagen om hvidvask i bankens estiske filial.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der efterforsker sagen, hvor Thomas Borgens private hjem er blevet ransaget. Det bekræfter Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck, til Børsen.

LÆS OGSÅ: Fra frifundet til ransaget på et år

"Jeg kan bekræfte, at SØIK har ransaget Thomas Borgens hus den 12 marts. Og jeg kan også bekræfte, at de har valgt at sigte Thomas Borgen som led i deres efterforskning af sagen," siger Peter Schradieck.

Han vil ikke oplyse, hvordan Thomas Borgen forholder sig til sigtelsen, som Børsen har arbejdet på at få bekræftet hos flere af hinanden uafhængige kilder siden slutningen af april.

"Det er en igangværende strafferetlig efterforskning, så det har jeg ingen kommentarer til," siger han.

Mindst tre chefer sigtet

Ifølge Børsens oplysninger er yderligere mindst to tidligere chefer fra Danske Bank blevet sigtet i samme sag om overtrædelse af hvidvasklovgivningen.

Derudover er den tidligere chef for international banking i Danske Bank Mikael Ericson ifølge Dagens Industri blevet kontaktet af politiet, der ønsker at tale med ham om sagen.

En enkelt kilde med kendskab til forløbet oplyser, at i alt ni tidligere ledende medarbejdere i banken er blandt de sigtede, men den oplysning har det ikke været muligt at få bekræftet.

Hos SØIK, der i daglig tale kaldes Bagmandspolitiet, vil statsadvokat Morten Niels Jakobsen ikke udtale sig om sagen.

Bank sigtet i 2018

SØIK oplyste dog 28. november sidste år, at man havde sigtet Danske Bank som selskab for at overtræde hvidvaskloven i forbindelse med bankens håndtering af såkaldte non-resident kunder i den estiske filial.

Dengang oplyste Morten Niels Jakobsen desuden, at SØIK sammen med de estiske myndigheder har oprettet et fælles efterforskningshold.

"Der er tale om et meget stort og meget omfangsrigt efterforskningsmateriale, men vi er nu så langt, at vi har en sigtelse mod banken. Det er dog vigtigt at sige, at vi fortsat er på et tidligt tidspunkt af vores efterforskning," sagde Morten Niels Jakobsen.

Ved samme lejlighed oplyste han, at SØIK også undersøgte, om der kan rettes et personligt ansvar mod enkeltpersoner i Danske Banks ledelse.

Det er den del af efterforskningen, der resulterede i ransagningen af Thomas Borgens hjem 12. marts. Sagen er fortsat under efterforskning, og først når den er afsluttet, tager politiet stilling til, hvorvidt der er grundlag for en tiltale og dermed en egentlig straffesag.

LÆS OGSÅ: Danske Bank lukkede problemportefølje i 2015 - nu sigtes Borgen

Bank samarbejder

Hos Danske Bank ønsker man ikke at kommentere de nye efterforskningsskridt mod de tidligere chefer.

"Da dette er en sag mellem myndighederne og de individuelle tidligere medarbejdere i Danske Bank, kan vi ikke kommentere det. Som vi tidligere har sagt, samarbejder Danske Bank med SØIK og alle andre myndigheder, der efterforsker sagen. Det gælder både i forbindelse med eventuelle afhøringer og udlevering af materiale. Vi deler myndighedernes ønske om at komme til bunds i sagen, men derudover har vi ikke kommentarer til efterforskningen," oplyser pressechef Kenni Leth i en skriftlig kommentar.

Foruden den danske efterforskning ser de estiske myndigheder på, hvorvidt personer i Estland har overtrådt loven.

Det estiske politi anholdte allerede i slutningen af 2018 ti tidligere ansatte i den estiske filial, som ved samme lejlighed fik ransaget deres hjem.

Der var hovedsageligt tale om medarbejdere, der havde arbejdet direkte med de problematiske udenlandske kunder, som mistænkes for at have hvidvasket penge gennem banken.

thsv@borsen.dk