Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

382018_16_9_large_695.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
24. maj 2019 KL.16:42
Forslaget om en ny finansskat på banker og pensionsselskabers handler med aktier og obligationer har med De Radikales opbakning fået flertal i rød blok. Og regningen for skatten kommer kunderne og skatteyderne til at betale, lyder det fra flere pensionsselskaber.

”Konsekvensen vil jo være, at vores medlemmer vil få en lidt lavere opsparing, fordi vi vil komme til at betale en skat på såvel valuta som obligationer og aktier," siger Peter Lindegaard, der er chef for noterede investeringer hos Industriens Pension.

Finansskatten på 0,1 pct. vil gælde for handel med aktier og obligationer, og vinder rød blok folketingsvalget d. 5 juni, kan Danmark være godt på vej til at indføre afgiften.

Modellen anslås at sende end ekstra regning på 9 til 11 mia. kr. til den danske finansielle sektor.

PFA: Det, synes vi, man skal være varsom med

Allan Polack, adm. direktør i PFA Pension, er enig i meldingen fra Peter Lindegaard.

"I et kundeejet selskab som PFA, går det overskud, vi laver, tilbage til kunderne. Derfor vil det i sidste ende være kunderne og deres pensionsopsparinger, der vil holde for, hvis skatten på finansielle transaktioner stiger. Det, synes vi derfor, man skal være varsom med,” udtaler Allan Polack, adm. direktør i PFA Pension, i en skriftlig kommentar til Børsen Pro.

Samme melding kommer fra adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen. Han mener at det er vigtigt, at man sørger for at indrette den sådan, at afgiften ikke rammer de forkerte.

"Der er en risiko for, at skatten kommer til at ramme helt almindelige danske pensionsmedlemmers opsparinger, hvis det bliver dyrere for selskaberne at investere, eller hvis vi får et mere illikvidt investeringsmarked. Det vil være en meget uheldig udvikling, og det håber vi, at politikerne er opmærksomme på," siger Peter Damgaard Jensen.

Hos Industriens Pension vil Peter Lindegaard modsat ikke forholde sig til, hvorvidt en finansskat er en god eller dårlig idé.

”Vi betaler jo den skat, som politikerne mener, vi skal betale. Vi har ikke nogen politisk holdning til det her – det er, som det er,” siger han.

Også hos brancheorganisationen Forsikring & Pension peger man på, at de almindelige lønmodtagere kommer til at betale for gildet.

"Hvis man tror, at transaktionsskatten kun vil ramme finanssektoren som sådan, tager man grueligt fejl. I den sidste ende vil den blive betalt af kunderne og skatteyderne," skriver Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i Forsikring & Pensions, på brancheorganisationens hjemmeside.

Tyskland og Frankrig åben for skatte-komprosmis


Ti EU-lande har indtil videre meldt ud, at de vil gå sammen for at finde en robust model for finansskatten, som Tyskland og Frankrig er gået i spidsen for at få indført. De to lande har dog også lagt op til en mildere kompromismodel, der kun omfatter handel med aktier.

Pensiondanmark, AP Pension, Sampension, ATP og Pensam har ikke ønsket at kommentere rød bloks flertal for finansskatten overfor Børsen Pro.