Nyt fra amerikansk forretningsmand bremser obligationssalg for 20 mia kr i Danske Bank - havde solgt for over 65 mia kr

375022_16_9_large_729.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
10. jan 2019 KL.13:39

null

Opdateret kl. 13.36 - Den amerikansk-britiske investor Bill Browder, der i årevis har ligget i åben krig med Ruslands præsident Vladimir Putin, er den direkte årsag til, at Danske Bank har besluttet at udskyde et planlagt salg af obligationer for 3 mia. dollar, eller knap 20 mia. kr.

Det bekræfter Danske Bank over for Børsen.

"Den proces var godt i gang i går aftes, og så kommer der nyheder ud om, at Bill Browder vil afholde en pressekonference i dag. Og så er det klart, at i det marked vi er i, så bliver investorerne lidt betænkelige og spørger, hvad er det egentlig, han vil komme ud og sige, og derfor valgte vi, for at sikre størst mulig transparens, at fortsætte den her proces, når pressekonferencen er overstået efter 16.30 i dag," siger pressechef Kenni Leth.

Ifølge Børsens oplysninger havde Danske Bank kl. 20 i aftes modtaget købsordrer på over 10 mia. dollar svarende til 65 mia. kr. for de tre- og fem-årige obligationer, som banken havde udbudt med hjælp fra Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan, UBS og Bank of America Merrill Lynch, hvilket Danske Bank bekræfter over for Børsen.

Usædvanlig stor investorinteresse


Det er en usædvanlig stor investorinteresse for nogle Danske Bank-obligationer, der ikke er uden risiko. Der er nemlig tale om såkaldt ”senior non-preferred” obligationer. Det er en type obligationer, der kan give investorerne tab, hvis Danske Bank i løbet af de kommende år kommer i så store problemer, at banken skal rekapitaliseres.

Den store investorinteresse skyldes, at Danske Bank var villig til at betale en betydeligt højere rente til obligationsejerne end andre banker. Obligationerne blev udbudt til en effektiv rente, der lå mellem 2,55 og 2,85 procentpoint over tilsvarende amerikanske statsobligationer.

Men trods den solide investorinteresse, så valgte Danske Bank at udskyde det tre mia. dollar store obligationssalg, da banken fandt ud af at Bill Browder, der flere gange er optrådt i medierne med information og politianmeldelser mod både Danske Bank og Nordea for hvidvask oplyste, at han i eftermiddag vil komme med nye afsløringer i forhold til Danske Banks igangværende hvidvask-sag.
Hvad afsløringerne går ud på vil Browder ikke oplyse. Danske Bank siger til Børsen, at de heller ikke er klar over, hvad Bill Browder

Analytiker tror Browder-møde er timet

Mads Thinggaard, analytiker hos ABG Sundal Collier, tror, at Bill Browder bevidst har timet sit pressemøde med udstedelsen af obligationer.

"Det er mit helt klare gæt. Det har været helt systematisk gennem hele forløbet, at hver gang, vi når til kritiske punkter for Danske Bank, så kommer han med noget nyt," siger han.

Heller ikke han ved, hvad Bill Browder har at fortælle på dagens pressemøde.

"Den ultimative trumf han kan sidde med, det er jo en smoking gun, hvor han kan fremlægge noget dokumentation for, at Danske Bank har brudt amerikanske sanktioner. Det vil toppe al det, han har lavet indtil nu. Og det vil jo spille ind i den ene ting, som kan give væsentlige problemer for Danske Bank," siger Mads Thinggaard.