Nets-formand forsvarer udskældt aktieprogram: En realistisk gevinst er kun 3,7 milliarder

383327_16_9_large_652.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
19. jun 2019 KL.16:05
Opdateret 16.04 - Formanden for Nets, kapitalfondschefen Stefan Götz, mener, at kritikerne af betalingskæmpens aktieprogram har misforstået det og håber, at danskerne ender med at blive stolte af virksomhedens succes.

“Jeg tror, at folk reagerer på de tal, som I har offentliggjort, som er et drømmescenarie. De tal er hårrejsende. Jeg forstår, at folk har stærke følelser omkring det. Men det er ikke der, hvor vi nødvendigvis tror, vi ender,” siger Stefan Götz, der er partner i kapitalfonden Hellman & Friedman, som er den største aktionær i Nets.

“I de scenarier, der er realistiske, er tallene meget mindre,” tilføjer han. 

Børsen kunne i slutningen af maj fortælle, at cheferne i Nets tilsammen kunne få en gevinst på 7 mia. kr. ud af aktieprogrammet, som de havde investeret omkring 500 mio. kr. i. Det svarer til et scenarie, hvor kapitalfondene får deres penge 3,5 gange igen.

Det er et scenarie, som I har vist til jeres medarbejdere – er det ikke unfair at bede dem om at satse deres opsparing, hvis det er et urealistisk scenarie?

“De investerer på de samme vilkår som os, og vi synes, at det er en god investering. Vi har aldrig været uklare om, hvad basisscenariet er,” siger Stefan Götz.

Hvad ville være et realistisk scenarie?

“Hvis vi fik 2 til 2,5 gange vores penge igen, ville det være et godt resultat,” siger Stefan Götz.

Det svarer ifølge præsentationen til lederne i Nets til en samlet gevinst på mellem 2,1 og 3,7 mia. kr.

Konfronteret med de tal, siger Stefan Götz, at to gange pengene igen er mere realistisk end 2,5 gange pengene igen. Nets oplyser, at det er basisscenariet.

Det tidligere program blev også kritiseret. Hvorfor lavede I ikke bare programmet mindre aggressivt?

“Jeg tror også, at det tidligere program blev kritiseret af andre årsager. Men pointen er, at det er vigtigt for os reelt at have samme interesser. Vi vil ikke lægge et loft, fordi vi vil have det bedst mulige afkast,” siger Stefan Götz.

Nets er blevet hårdt kritiseret af både nødhjælpsorganisationer og banker, som er kunder i virksomheden og mener, at det er et tegn på, at Nets tager for høje gebyrer.

Er du bange for, at det her program kan skade Nets?

“Det har klart skadet vores anseelse i offentligheden, og vi har nok ikke gjort et godt nok job i forhold til at forklare konteksten. Folk er blevet for fokuseret på drømmescenarier i stedet for, hvad der realistisk kan blive opnået. Det prøver vi at rette op på,” siger Stefan Götz og tilføjer:

“Hvis vi skal være succesfulde, så er vi nødt til at lancere nye produkter og udvide i udlandet. Det handler ikke om at misbruge vores position i Danmark.”

Hvis Nets lykkes med sine planer om at udvide i udlandet, vil det ændre danskernes billede af virksomheden, håber Stefan Götz:

“I sidste ende vil danskerne forhåbentlig blive stolte af Nets. Vi bliver et af de største selskaber i Danmark. Forhåbentlig bliver vi europæiske mestre. Hvis vi ikke gør det og får succes, så er der nogle andre, som bliver de europæiske mestre. Måske bliver det amerikanerne, og det ville potentielt være et meget ringere alternativ for danskerne.”