Morten Hübbe om 2020: Vi kan ikke regne med samme medvind som i 2019

394661_16_9_large_41.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
22. jan 2020 KL.10:50

Trygs årsrapport for 2019 giver flere analytikere ro i maven om, at forsikringskæmpen når de mål for 2020, som koncernen udmeldte i 2017.

Analytiker i Nykredit Ricky Rasmussen forventer, at Tryg kommer til at ramme over sine egne mål.

Trygs finansielle 2020-mål sigter mod et forsikringsteknisk resultat på 3,3 mia. kr., en combined ratio på 86 og en omkostningsprocent på 14 pct.

Combined ratio viser, hvor stor en andel erstatninger og administrationsudgifter udgør af de indkomne præmieindtægter.

I onsdagens regnskab for 2019 lander det forsikringstekniske resultat på 3,2 mia. kr.,mens combined ratio rammer 85,1.

Koncernchef Morten Hübbe bekræfter over for Børsen, at Tryg forventer at nå sine 2020 mål. Han understreger dog, at man bør have in mente, at der var medvind i Trygs sejl gennem 2019.

Få vejr- og storskader

"Vejrskader og storskader i 2019 har været 250 mio. lavere, end i det vi kalder et normalt år. Og den slags medvind kan vi jo håbe på i 2020, men vi kan nok ikke helt bestille det," siger han.

Selvom det forsikringstekniske resultat og combined ratio lå på et pænt niveau i 2019-regnskabet, er Tryg udfordret i forhold til at nå selskabets omkostningsmål. Det påpeger flere analytikere, og Morten Hübbe erkender også, at bliver en kamp at opfylde netop det mål:

"Vi har et mål om en omkostningsprocent på omkring 14 pct., og samtidig har vi de mest massive investeringer i IT-strategi og digitalisering nogensinde. Så det at holde en uændret omkostningsprocent samtidig med, at vi udvikler utroligt mange digitale løsninger til vores kunder, det er en kæmpe udfordring," siger Tryg-chefen.

900 mennesker i gang med IT

Ifølge Hübbe arbejder der i snit 900 mennesker hver dag på virksomhedens nye digitale og it-løsninger.

"Det er afsindigt mange, og det koster selvfølgelig mange penge. Så at kunne foretage så massive investeringer og samtidig holde omkostningerne konstant er jo et eksempel på et område, der er super udfordrende," siger han.Selskabet har desuden målsætninger om, at 50 pct. af alle skadeanmeldelser skal behandles uden, at der er mennesker inde over, mens 70 pct. af alle kundernes interaktioner med Tryg skal foregå via selvbetjening. Det skal samlet give Tryg en gevinst på 100 mio. kr.

I 2019 skete ca. 60 pct. af alle henvendelser til Tryg via selvebetjening, skriver Tryg i regnskabet. 45 pct. af alle skader blev anmeldt online, og 30 pct. af alle skader blev behandlet uden, at en medarbejder var inde over.

Fire produkter pr. kunde

Tryg har også et erklæret mål om, at nye innovative produkter skal generere 1 mia. kr. i præmieindtæger i 2020 og fremefter. Nogle af de nye produkter, som Tryg har fået ind i folden i 2019, omfatter cyberforsikringer, et samarbejde med samkørselstjenesten Gomore og et samarbejde med den digitale forsikringsløsning Undo, der er målrettet unge, samt kæledyrsforsikring.

Tryg har desuden et mål om, at hver kunde skal bruge fire Tryg-produkter ultimo 2020.

I 2019 hentede Tryg 650 mio. kr. hjem i præmieintægter fra nye produkter, mens også salget af forebyggelsesprodukter steg.

Også Trygs garanti- og kreditforsikring til virksomheder, Tryg Garanti, bredte sig i 2019 til Holland og Østrig, mens forretningsbenet er vokset i Tyskland.

Opbremsning kan give fordele og minusser

Vejret opførte sig godt for Tryg i 2019, og selskabet har også i det store hele haft medvind i økonomien. Den udvikling kan ændre sig, og Morten Hübbe ser både fordele og potentielle minusser ved en eventuel opbremsning eller recession.

Fordelene for et selskab som Tryg tæller, at danskerne traditionelt har været trofaste forsikringskunder i krisetider.

"Vi vil gerne være trygge ved, at vi kan opretholde vores liv, som det er, og at vi kan sikre vores værdier. Og, jeg tror, tendensen er, at vi i endnu højere grad vil forsikre vores helbred, vores børn, vores kæledyr og de bløde værdier fortsat fylder mere og mere for kunderne," siger han.

Der hvor Tryg vil blive ramt hårdest af en økonomisk opbremsning vil være i forhold til udsving på finansmarkederne, understreger Morten Hübbe. Han peger bl.a. på usikkerheden omkring Trump, handelskrige og brexit.

"Ser vi på fjerde kvartal i 2019 havde vi et aktieafkast på 7 pct., men tog man til sammenligning fjerde kvartal '18, havde vi et aktieafkast på minus 15 pct. Det er et forholdsvist vildt sving, og de sving kommer vi til at se også fremadrettet. Og særligt hvis økonomien bremser op og der kommer recession, vil finansmarkederne rive sig endnu mere løs," siger han.

Tryg planlægger at udmelde sine nye mål - med deadline i 2023 - ved en kapitalmarkedsdag i slutningen af 2020.