Minusrenter på indlån sender bankkunder på sommerhusjagt: "Det er ikke, fordi jeg står og vil sælge ejendomme"

395532_16_9_large_89.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
05. feb 2020 KL.11:13
Ringkjøbing Landbobank valgte i oktober 2019 at hoppe med på vognen med negative renter på privatkunders indlån. Adm. direktør John Fisker fortæller til Børsen, at tiltaget blandt andet har betydet, at flere overvejer at investere i et sommerhus.

Renteændringen trådte i kraft 1. januar og indfører betaling for at have mere end 2 mio. kr. stående. Det er markant over den grænse på 750.000 kr., som er indført hos flere andre større banker, men også en beslutning, som banken kommer til at revurdere, siger John Fisker i forbindelse med årsregnskabet for 2019, som blev offentliggjort onsdag morgen.

"Jeg tror, forventningen er, at vi kommer til at genbesøge beslutningen om grænsen på 2 mio. kr. i foråret 2020," siger han.

Ifølge direktøren valgte banken at varsle renteændringerne for privatkunderne i god tid, inden de ville træde i kraft for at imødekomme kunderne bedst muligt.

"Det gjorde vi, fordi det er stort og revolutionerende med negative renter, og vi ville gerne nå at have en samtale med alle de berørte kunder," fortæller John Fisker.

Nervøs for kundernes reaktion

John Fisker kan ikke oplyse, om grænsen på 2 mio. kr. vil blive revurderet i første eller andet kvartal af 2020, men fortæller, at kunderne har "arrangeret" sig på forskellig vis efter ændringerne blev meldt ud.

"Helt personligt var jeg nervøs for udmeldingen. Det er et stort skridt, at det koster penge at have dem stående i banken. Derfor har vi taget det meget stille og roligt. Kunderne har ikke jublet, men der har været en forståelse for det," fortæller han og tilføjer, at den seneste tids mange avisartikler om, hvor rekordlav renten var og konverteringbølgen i den forbindelse har spillet en rolle.

"Når medierne er fyldt med den slags historier, følger det også logisk heraf, at renteniveauet er negativt. Så der har været en accept af, at sådan er vilkårene."

Sommerhuse kan blive attraktive

Generelt har kunderne valgt at investere de penge, de ellers ville have stående til negative renter i banken, men andre har valgt at lade dem blive.

Det er kunder, der kender investeringsuniverset i forvejen, der investerer dem, fortæller John Fisker, og Ringkjøbing Landbobank har derfor ikke oplevet, at kunder, der ikke er vant til at investere, er begyndt på det.

"Vi vil bruge meget tid i det kommende år på at scanne kunderne og tale risikoprofil med dem i forhold til deres investeringer," lyder det.

Derudover har John Fisker også set en tendens til, at kunderne placerer den overskydende formue i sommerhuse.

"Jeg tror, at sommerhusmarkedet vil nyde godt af det her. Mange overvejer at købe sommerhuse. Vi ligger på kanten af klitten, og her er 10.000 sommerhuse i området. Det er en bedre investeringscase," konstaterer han.

Han påpeger, at det er blevet mere attraktivt at sætte pengene i et sommerhus grundet nye skatteregler for udlejning.

"Det er ikke, fordi jeg står og vil sælge ejendomme, men investeringscasen er blevet bedre, og jeg tror, det går i den retning."

Ringkjøbing Landbobanks privatkunder skal betale 0,75 pct. i rente på alt indlån over 2 mio. kr. Der er ligeledes negativ rente på 0,75 pct. på kontantindeståender på pensionskonti i banken.