Minister lokker Nordea til Danmark med skattegaranti

342407_16_9_large_33.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
27. mar 2017 KL.16:38

Et forslag fra den svenske regering om højere afgifter har sendt Nordea på jagt efter et nyt land at rykke hovedkontoret til. 

Nu står erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) klar til at tage imod den nordiske storbank i København. 

"Vi er selvfølgelig klar til at byde virksomheder velkommen i Danmark, der kan bidrage med vækst og arbejdspladser. Det kan Nordea. Det er mange tusinde arbejdspladser, der er inden for et interessant område for os i den finansielle sektor og fintech," siger Brian Mikkelsen til Børsen.

Ministeren vil dog ikke kommentere, om han har været i kontakt med Nordea om en mulig flytning til Danmark.

For et par uger siden truede Nordea-topchef Casper von Koskull med, at banken ville droppe Sverige, fordi den svenske regering vil hæve afgiften til en krisefond, der går under navnet resolutionsreserven.
Fonden skal dække eventuelle tab i banksektoren, så staten kan undgå at træde til.

Skal ikke frygte svensk skat


Afgiftens størrelse fastsættes efter bankens størrelse, og ifølge Nordeas beregninger vil storbanken gå fra at skulle betale ca. 400 mio. kr. i dag op til 4,4-4,7 mia. kr. i 2019.

Vælger Nordea at slå sig ned i Danmark er der ingen grund til at frygte en lignende afgift, lyder det fra Brian Mikkelsen.

"Under ingen omstændigheder. Vi arbejder målrettet på at forbedre erhvervsklimaet i Danmark. Det, der vil ske de kommende år, er, at det vil blive billigere at være virksomhed i Danmark, fordi vi forbedrer investeringsklimaet. Så vi introducerer bestemt ikke en skat, der svarer til den, som Sverige påtænker," siger han. 

Nordea Danmarks pressechef, Stine Wind, pointerer, at der endnu ikke er truffet konkrete beslutninger.

"Som en af Europas største banker bør Nordea have de samme konkurrencemæssige vilkår som vores lokale, nordiske og europæiske konkurrenter, og vi forventer forudsigelighed fra myndighedernes side. Hvis det vurderes ikke at være tilfældet, er ledelsen forpligtet til at finde bedre løsninger for Nordea, vores kunder og vores ejere," skriver hun i et skriftligt svar til Børsen.

Attraktive vilkår i København

Til Nordeas generalforsamling sagde bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, at det var meget usandsynligt, at banken ville rykke uden for Skandinavien.

"Nordea må 100 pct. selv finde ud af, hvor de vil have hovedsæde henne. Om det skal være Stockholm, København eller Helsinki. København har nogle meget attraktive vilkår lige nu. Det er en vækstby, Danmark tilbyder stabile politiske rammer, og virksomhederne ved, at de har en erhvervsvenlig regering. Så vi snakker med mange virksomheder i øjeblikket, og de synes, at København er et meget interessant sted at investere," siger Brian Mikkelsen.