Minister anerkender udfordringer efter lovsammenstød i arbejderbank: "Derfor har jeg bestilt en vejledning, som skal hjælpe bankerne"

396326_16_9_large_720.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL.16:52

Opdateret 17:05: Det skal være nemmere for landets bankdirektører at finde vej i de regler, der findes om hvidvask og betalinger. 

Sådan lyder meldingen fra erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

"Som bankernes minister har jeg et meget stort ønske om, at bankerne er med forrest i forsvarslinjerne mod hvidvask. Derfor skal det selvfølgelig være muligt at navigere mellem reglerne, og det gælder både reglerne i hvidvask- og betalingsloven. Det har jeg bare kunnet konstatere, at der er brug for," siger Simon Kollerup til Børsen.

Meldingen kommer efter, at ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen, i sidste uge forklarede, at han følte sig fanget mellem hvidvasklov på den ene side og betalingslov på den anden side.

Derfor skal Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sammen med Finanstilsynet udarbejde en vejledning, så det bliver nemmere for bankerne at finde rundt i reglerne, fortæller ministeren.

"Jeg anerkender, at der er brug for klare vejledninger, hvis det er svært at navigere i," siger ministeren.

Arbejdernes Landsbank fik et påbud, fordi banken har forsøgt at smide et betalingsinstitut ud af banken, fordi man ikke mener, at det lever godt nok op til hvidvaskkravene. 

Det var ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen et brud på betalingslovens paragraf 63, fordi Arbejdernes Landsbank brød egne forretningsgange og desuden havde for travlt med at komme af med kunden.

Ansvarlig for banker og hvidvask

Så vejledningen skal munde ud i, at bankdirektørerne ikke havner i en lignende situation igen?

"Jeg mener godt, at vi kan have skrappe regler på hvidvaskområdet, som vi har, og samtidig have reglerne i betalingsloven, som vi også har. De tjener begge vigtige formål. Vi skal gerne opnå en situation i fremtiden, hvor det er nemmere som bank at navigere mellem reglerne. Derfor har jeg bestilt en vejledning, som skal hjælpe bankerne."

Flere andre banker har efter Gert Jonassens opråb forklaret til Børsen, at de oplever lignende dilemmaer i hverdagen. 

"Den situation, Arbejdernes Landsbank står i nu, skyldes modstridende krav fra to forskellige tilsynsmyndigheder. Det gør det svært at agere i. Vi håber, at politikere og myndigheder vil finde en løsning, der sikrer, at vi ikke lander i denne situation på den lange bane" lød det blandt andet fra Anita Nedergaard, der er ansvarlig for bekæmpelse af finansiel kriminalitet i Nordea Danmark.

Der er blevet peget på, at det er Finanstilsynet, der regulerer banker og betalingsinstitutterne. Så er det egentlig ikke bare dem, der skulle stå for det her, og så kunne bankdirektørerne koncentrere om at drive bank?

"Bankdirektørerne skal kunne koncentrere sig om at drive bank i Danmark. Det er det, de er bedst til. I den sammenhæng har de en rigtig vigtig rolle i forhold til at mindske hvidvaskrisikoen, som vores land ikke skal udsættes for," siger ministeren og tilføjer, at myndighederne er til for at varetage de forskellige regelsæt.

"Det, mener jeg, er fornuftigt. Jeg mener, at de to regelsæt begge er fornuftige. Men jeg anerkender, at der kan være brug for, at man i den konkrete hverdag har en mere klar vejledning til, hvordan man rent faktisk kan gøre det," siger ministeren.

Forvirring

Indtil den er klar, kan bankerne så gå rundt og være forvirret på et højere plan. Hvordan skal de navigere i det?

"Vi arbejder så intenst, vi kan på at få vejledningen gjort klart snarest muligt, og så vil der blive skabt klarhed over situationen. Indtil da står vi selvfølgelig til rådighed fra myndighedernes side, der arbejder på det her felt, til at rådgive så godt vi kan,” siger han. 

Mere vejledning kan være på vej


Det er jo også blevet indikeret, at det ikke blot er betalingsområdet, der karambolerer med hvidvaskloven, og at det kan være en udfordring. Skal der gang i en form for regelafstemning i det hele taget?

"Jeg kommer ikke til at gå på kompromis med vores sikkerhedsregler. Men hvis der er situationer, hvor der kan være brug for yderligere klarhed og vejledning, så er vi meget lydhøre her i Erhvervsministeriet om at skabe klarhed," siger Simon Kollerup og fortsætter:
 
"Mit ønske er at skabe en situation, hvor bankerne og jeg sammen kan bekæmpe hvidvask. De situationer, hvor det er besværliggjort eller uklart for bankerne, må vi se på. Så kan det være, at det ikke er den sidste nye vejledning, der er lavet. Men så laver vi dem, når der bliver behov for dem."