"Mario Draghi har lige givet en snaps hele vejen rundt i Europa"

387635_16_9_large_5.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
12. sep 2019 KL.15:26
Dagens rentemelding fra Den Europæiske Centralbank, ECB, vækker glæde i markedet, lyder det fra Henrik Henriksen, der er chefstrateg i pensionskassen Velliv.

Og den pengepolitiske gaveregn i form af bl.a. en rentesænkning på 0,10 basispoint, et nyt opkøbsprogram af obligationer for 20 mia. euro per måned - så længe det er nødvendigt - samt et nyt TLTRO-program, hvor de kommercielle banker får favorable lån stillet til rådighed, kommer blot ni måneder efter, at ECB meddelte markedet, at banken var færdig med at sænke renten og opkøbe obligationer og få måneder inden den tidligere direktør for Den Internationale Valutafond, IMF, Christine Legarde tiltræder som ECB-chef 1. november.

”Han har virkelig formået at tale euroen ned. Den er svækket med en lille procent, og det er et udtryk for, at summen af dagens pengepolitiske tiltag har været stærkere, end markedet havde forventet," siger Henrik Henriksen og peger på obligationsopkøbsprogrammet som den største overraskelse sammen med TLTRO.

"Så man kan sige, at Mario Draghi går ud med et brag – han giver den gas,” siger Henrik Henriksen og tilføjer, at Mario Draghi peger på to ting: vækstforventningerne og inflationsforventningerne er blevet nedjusteret.

”ECB har en inflationsforventning om to år på 1,5 pct., det virker stadig urealistisk højt, eftersom vi ligger på 1 pct. i dag, og det er altså lavt i forhold til målsætningen om de 2 pct. Dette bekræfter egentligt det, som nogle centralbankmedlemmer har sagt, at når vi gør noget, må vi give den gas. Vi er meget langt fra vores inflationsmål,” siger Henrik Henriksen, der i den grad mener, at ECB torsdag har givet den gas med de pengepolitiske lempelser.

”Hvor meget det så i sidste ende løfter væksten i Europa, det må tiden vise, men det understøtter i hvert fald aktiemarkedet, det understøtter kreditobligationerne, og det understøtter faktisk også obligationsmarkedet, så man kan sige, at i dag er det blevet væsentligt billigere for en erhvervsvirksomhed at finansiere sig.”

Hvordan kan den amerikanske præsident, Donald Trump, ødelægge den gode stemning?

"Han har talt om at lægge afgifter på de europæiske biler, og der skal komme en afgørelse her til efteråret, så ECB kan måske minde ham om afgørelsen, og hvis Trump gør noget ekstra, vil det tage den gode stemning.”

Men indtil da, kan investorerne glæde sig, ligesom de europæiske virksomheder torsdag pludselig har fået en bedre konkurrenceevne.

”Mario Draghi har lige givet en snaps hele vejen rundt i Europa, og så kan man altid være bekymret over, hvad det kommer til at betyde på længere sigt, men det er lidt en anden måde, Mario Draghi forlader scenen på, end Lars Løkke,” siger Henrik Henriksen.